Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederland kleurt (nog) niet rood op coronakaart

08-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
344 keer bekeken
  •  
zomervakantie camping 1127
Nederland kleurt nog groen en oranje op de Europese coronakaart. Als het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, kunnen delen van ons land volgende week rood worden of zelfs donkerrood. De kaart wordt door landen gebruikt om maatregelen te nemen, zoals een inreisbeperking of een quarantaineplicht bij binnenkomst uit een rood gebied.
Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kan een Europees reisadvies over Nederland weleens tegen gaan vallen, door de snel toenemende coronabesmettingen. In ons land zijn de grootste brandhaarden Amsterdam, Groningen, Kennemerland en Twente. Ook Rotterdam-Rijnmond, Utrecht en Hollands Midden tellen de laatste dagen veel nieuwe gevallen.

Zorgen bij reisbranche groeien

De Nederlandse reisbranche maakt zich zorgen over het snel oplopende aantal coronabesmettingen van de laatste dagen en de dreigende rode kleur op de coronakaart voor ons land. "Dan mogen we eindelijk weg en dan willen ze ons niet", aldus de ANVR. Volgens de reisbrancheorganisatie dreigt "door het gedrag van enkelen het hele reisseizoen in het water te vallen". "Triest dat heel Nederland daar dan de dupe van wordt", aldus een zegsvrouw.

De ANVR zegt dat veel reizigers er de afgelopen tijd op hoopten binnenkort "lekker op vakantie" te kunnen. "En misschien kan dat ook. Laten we hopen dat dit een oproep is aan de Nederlanders om zich aan de laatste maatregelen te houden."

Positieve tests gemeten voor kaart

De coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, vergelijkbaar met het RIVM, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests. De huidige stijging begon ongeveer een week geleden. De week ervoor houdt het niveau van Nederland in de Europese gegevens voorlopig nog laag, maar volgende week is dat naar alle waarschijnlijkheid anders.

Delen Zuid-Europa van oranje naar rood

De grote veranderingen zijn tot nu toe in Zuid-Europa. Portugal was oranje en is nu rood geworden. Ook Spanje is nu bijna helemaal rood, op een paar regio's na. Catalonië, Valencia, Andalusië, de Canarische eilanden en enkele andere regio's hadden die waarschuwingskleur al en daar zijn onder meer Mallorca, Ibiza, Baskenland en Murcia bij gekomen.
Frankrijk is helemaal groen, op een paar overzeese gebiedsdelen na. Ook Duitsland, Italië, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië zijn groen. Kreta is van groen naar oranje gegaan. Athene en Rhodos hadden die kleur al. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!