Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nederland is niet goed voorbereid op digitale verstoring

09-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cybersecurity handige websites 930 520
De Nederlandse overheid en ook bedrijven en de samenleving als geheel moeten zich beter voorbereiden op een grote cyberaanval. Zo'n aanval kan het land digitaal ontwrichten, meent de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).
Digitale systemen spelen een steeds grotere rol in onze samenleving. Dagelijks wordt ons leven gedomineerd door technologie. De systemen die dat mogelijk maken, zijn vaak aan elkaar gelinkt. Wanneer één onderdeel uitvalt, kan dat ook op andere plekken gevolgen hebben. De WRR denkt dat er enorme schade kan ontstaan en daadwerkelijk slachtoffers kunnen vallen, omdat onze interactie tussen fysiek en digitaal toenemen.

Schade voorkomen

De afgelopen jaren heeft Nederland veel gedaan om aanvallen te voorkomen, zegt het WRR, maar aanvallen zijn nooit geheel uit te sluiten. Wat er dan moet gebeuren om de schade binnen de perken gehouden, wordt niet genoeg uitgedacht. Overheden, organisaties en bedrijven hebben geen goed beeld van de partijen van wie ze hierin afhankelijk zijn. Bovendien heeft de overheid geen duidelijke bevoegdheden om in te grijpen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!