Nationale politie en hogere boetes
02-04-2010
• leestijd 2 minuten
De overheid kan in 2015 2 miljard euro besparen door de 26 aparte politiekorpsen te laten opgaan in één nationale politieorganisatie, boetes te verhogen en delen van de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Justitie samen te voegen. Dat bepleit de ambtelijke werkgroep die mogelijke bezuinigingen heeft onderzocht op het terrein van veiligheid en terrorisme.
Ook stellen de ambtenaren onder meer voor kosten voor de politie-inzet bij evenementen door te berekenen aan de organisatie ervan, kostendekkende griffierechten in te voeren en een deel van de gevangenissen en ook de brandweer te privatiseren. Verder pleiten ze ervoor de productie van en handel in softdrugs te legaliseren en vaker gevangenisstraf te vervangen door elektronische detentie. Ook zou tbs maximaal acht jaar kunnen duren.
Een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen zegt dat de politiebazen verontrust zijn over de financiële situatie van de politie. ,,Die is met deze plannen nog niet weggenomen.'' De financiële toekomst voor de politie blijft onzeker omdat er nog verkiezingen moeten komen en een nieuwe regering. ,,Iedere verdere verzwaring voor de politie zal hard aankomen'', constateert de zegsman van de korpschefs.
Politiebond ACP is redelijk content met de voorstellen, al vindt voorzitter Gerrit van de Kamp dat de werkgroep de besparingen wel erg rooskleurig becijfert. Hij twijfelt of de voorstellen 2 miljard aan besparingen gaan opleveren. ,,Ik vind het wel heel belangrijk en goed dat de capaciteit en het budget van de politie onaangetast blijven'', aldus Van de Kamp.
De voorman van de ACP is niet blij met het idee om de boetes te verhogen. ,,Dit kan leiden tot problemen voor de veiligheid van de politiemensen op straat die ze moeten uitdelen.''
Die vrees leeft ook bij politiebond NPB. ,,Als je de boetes flink verhoogt zodat ze niet meer in verhouding met de overtreding staan, kan dat leiden tot agressie tegen agenten'', verwacht NPB-voorzitter Han Busker. Hij ziet ook geen heil in het voorstel om organisatoren van evenementen te laten betalen voor de politiezorg. ,,Je moet voorkomen dat je politiezorg kunt kopen. Politiezorg is immers een publieke voorziening. Daar moet je niet aan willen tornen.'' ANP