Kassa

Mondhygiënisten mogen vanaf 1 januari 2020 gaatjes vullen

  •  
06-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
tandarts 930 x 520
Mondhygiënisten mogen vanaf 1 januari 2020 beginnende gaatjes vullen, zelfstandig verdoven en röntgenfoto's maken. Het kabinet heeft vrijdag besloten hen dan zelfstandige bevoegdheden te geven. Het gaat om een experiment voor vijf jaar.

'Complexere zorg voor tandarts'

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) noemt het ,,logisch om mensen in te zetten waarvoor ze zijn opgeleid, want we hebben iedereen nodig binnen de mondzorg, van mondhygiënist tot tandarts. Tandartsen krijgen dan ook meer ruimte voor de meer complexe mondzorg’’.
Mondhygiënisten mogen nu alleen onder leiding van een tandarts gaatjes boren, zodat die kan ingrijpen. De Associatie Nederlandse Tandartsen protesteerde begin dit jaar tegen de plannen van Bruins om de bevoegdheden uit te breiden.

Onverstandig besluit, vindt tandartsenvereniging

Het besluit om mondhygiënisten buiten de tandarts om gaatjes te laten boren is buitengewoon onverstandig en schadelijk voor de zorg aan de patiënt, stelt Wolter Brands, voorzitter van tandartsenvereniging KNMT. ,,Het is de klok terugdraaien. Overal in de zorg wordt ingezet op samenwerking terwijl de minister met deze plannen juist stimuleert dat zorgverleners in de mondzorg los van elkaar gaan werken. Dat maakt de zorg voor de patiënt inefficiënt, onoverzichtelijk en brengt bovendien risico’s met zich mee.''
Een solistisch werkende mondhygiënist kan niet de juiste zorg leveren op het moment dat een op het oog ‘eenvoudig’ gaatje dieper blijkt te zijn dan gedacht, zegt Brands. ,,Ook kan de mondhygiënist geen spoedbehandeling verlenen bij pijn of complicaties. Dat is beslist niet waar je als patiënt op zit te wachten. Wij hebben dit in onze gesprekken met de minister ook nadrukkelijk benoemd.''
De KNMT en haar ruim 10.000 leden voeren de komende tijd campagne om de Tweede Kamer ertoe te bewegen minister Bruins alsnog op andere gedachten te brengen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

fgrijder
fgrijder10 jul. 2018 - 10:53

Ik wil haar gaatje wel eens vullen!!! (gratis nog wel)

lia snoeren
lia snoeren9 jul. 2018 - 16:49

Never nooit niet in mijn mond!

simon55
simon559 jul. 2018 - 15:32

Ik ga t zelf wel doen met de staalborstel

gypsyjoy
gypsyjoy9 jul. 2018 - 15:13

Trouwens, ik heb het zo wie zo al niet met deze beroepsgroep.Meestal weiger ik dergelijke behandelingen daar.Heb gezien wat ze met een pocket behandeling deden. Er was geen tandvlees meer over maar wel heeele lange tanden.Geen gezicht. Vraag me af of dit dan een goed alternatief is....gewoon maar helemaal geen pockets meer,woppa...weg ermee.....nee,dank je.

gypsyjoy
gypsyjoy9 jul. 2018 - 15:08

Ik vrees dat dit weer een bezuiniging-actie is.Straks gaat de mondhygieniste uit he tandarts pakket.Wedden?

a. raadersma
a. raadersma9 jul. 2018 - 12:13

Ik krijg de rekening van een tandartstarief neem ik aan, dus wil ook door tandarts behandeld worden.

3 Reacties
schijf01
schijf019 jul. 2018 - 13:10

Helemaal mee eens, dan ook een rekening tegen een lager tarief !

oogopslag
oogopslag10 sep. 2018 - 20:12

Precies!Immers een klein gaatje boren en zo, is goed te leren, maar dan wel met minder kosten!

tenormin
tenormin10 sep. 2018 - 22:11

En lagere kosten kan je wel vergeten.

nax
nax9 jul. 2018 - 11:51

Mijn huidige tandartsen(heb elke keer 'n ander:stagiaires?)zitten soms al genoeg te klungelen bij bvb simpel tandsteen verwijderen.Bij de een voel je niks bij de ander 3dgn napijn.Het zal er ook niet goedkoper door worden

tenormin
tenormin9 jul. 2018 - 11:26

Alsjeblieft niet. Zelfs niet met bijscholing "om het extra te leren".

2 Reacties
oogopslag
oogopslag10 sep. 2018 - 20:43

Ben het niet met je eens, tenormin,Je denkt toch niet dat een mondhygiëniste zomaar even op de mens wordt losgelaten? Ik ga hierbij wel uit van een opleiding als mondzorgkundige met een HBO opleiding welke vier jaar duurt.Bovendien heeft de mondhygiëniste al een eigen verantwoording omdat zij zelfstandig werkt en heeft dus een behoorlijk gebits-ervaring opgedaan!

tenormin
tenormin10 sep. 2018 - 22:14

@oogopslag, natuurlijk denk ik niet dat een mondhygiëniste "zomaar" wordt losgelaten. Mijn praktijk heeft twee tandartsen, man en vrouw, echtpaar, bedoel ik. Zij verkiest de 'schoonmaakwerkzaamheden' en heeft dus niet meer de na scholingen gedaan voor tandartsen, wel voor haar job.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!