Kassa

'Duurdere postzegel en minder bezorgdagen'

10-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
postNL bezorger 930x520
Mogelijk wordt er in de toekomst op minder verplichte dagen post bezorgd en worden de kosten hoger en daarmee de postzegel duurder. Er moeten fundamentele keuzes worden gemaakt zodat postbezorging betaalbaar en beschikbaar blijft, en aantrekkelijk blijft voor postbezorgende bedrijven.
Meer communicatie verloopt digitaal
Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat het aan zijn opvolger en de Tweede Kamer om die keuzes te maken. Maar de regels voor de krimpende postmarkt moeten op korte termijn worden herzien omdat er steeds meer communicatie digitaal plaatsvindt, zo benadrukt hij maandag. De minister verwijst daarbij naar de jongste onderzoeken naar de postmarkt in opdracht van zijn ministerie.
Appen in, brief uit
Uit onderzoek van Economisch Zaken blijkt dat de post 'slechts' op plek zes staat van gebruikte communicatiemiddelen. De top drie is: WhatsApp, mobiel bellen en e-mail.
Heldere keuzes
Door het maken van heldere keuzes weten bedrijven in de sector waar ze aan toe zijn en kunnen ze daar op inspelen. Het geeft ook duidelijkheid aan de duizenden postbezorgers en medewerkers, aldus de minister. 
35 procent minder
In vergelijking met vijf jaar geleden worden er door Nederlandse bedrijven en consumenten 35 procent minder brieven en andere poststukken verstuurd. Maar nog altijd gaat het om jaarlijks 2,9 miljard poststukken. Het overgrote deel daarvan is zakelijke post.
Niemand bereikbaar
PostNL zegt de marktvisie van Kamp te bestuderen en daarna met een reactie te komen. Bij concurrent Sandd, die recent nog aangaf de universele postdienst goedkoper aan te kunnen bieden dan PostNL, was niemand bereikbaar voor commentaar. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!