Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ministers zetten in op hardere aanpak malafide aanbieders schuldbemiddeling

06-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
Schuld 1127

Malafide aanbieders van schuldbemiddeling moeten volgens ministers Carola Schouten en Franc Weerwind harder en sneller worden aangepakt. Schouten (Armoedebeleid) en Weerwind (Rechtsbescherming) willen via een wetswijziging regelen dat bedrijven die tegen betaling schuldbemiddeling verlenen, bijvoorbeeld een bestuurlijke boete kunnen krijgen.

Het is verboden om tegen betaling schuldbemiddeling te verlenen, maar het gebeurt wel. Het is een onderwerp waar Kassa eerder al aandacht aan besteedde. Mensen met grote schulden grijpen uit paniek elke kans aan om van deze schulden af te komen. Met als gevolg dat malafide aanbieders van schuldbemiddeling misbruik maken van mensen die zich in deze kwetsbare situatie bevinden.

Strafrechtelijk traject, sneller optreden met boete en meldpunt

Elk jaar wordt een aantal malafide aanbieders strafrechtelijk vervolgd, schrijft Schouten in antwoord op Kamervragen. Naast het strafrechtelijke traject wil ze samen met Weerwind bestuursrechtelijke handhaving mogelijk maken. "Op die manier kan met een boete sneller opgetreden worden en kan erger voorkomen worden."

Schouten wil ook duidelijker maken wie wel en wie niet bij schuld mag bemiddelen. Ook wil ze een meldpunt inrichten waar zowel burgers als professionals signalen kunnen melden over malafide schuldbemiddeling en advies krijgen wat ze het beste kunnen doen.

Einde aan schuldbemiddeling via ‘achterdeurtje’

Tevens gaat Schouten het verbod aanscherpen "zodat bepalend is wie de werkzaamheden feitelijk uitvoert als dit omzeiling van het verbod kan voorkomen". Nu bieden mensen schuldbemiddeling via een 'achterdeurtje' aan, via bijvoorbeeld een advocaat, bewindvoerder of curator. Daar willen beide ministers een einde aan maken. 

"De werkwijze waarbij een advocaat, bewindvoerder of curator alleen in naam betrokken is bij de schuldbemiddeling, maar die niet zelf uitvoert, vind ik in strijd met de geest van de wet", schrijft Schouten. Het gaat om de Wet op het consumentenkrediet.

Schuldbemiddeling mag financiële problemen niet vergroten

"Mensen met schulden moeten kunnen rekenen op goede hulp. Het uitgangspunt is daarbij dat de kosten voor de schuldbemiddeling de financiële problemen niet mogen vergroten", benadrukt de bewindsvrouw. ANP.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!