Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister Wiebes laat nog meer gevaarlijke gasmeters vervangen

16-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
slimme meter gyr 930
De netbeheerders moeten nog eens 17.000 slimme gasmeters van het merk Landis en Gyr (de G4/G6 van de 4.2 generatie) vervangen. Dat moet gebeuren voor 1 april. 1500 van deze meters moeten onmiddellijk worden vervangen omdat ze een direct veiligheidsrisico vormen.

Antwoord op Kamervragen

Dit blijkt uit de beantwoording van Kamervragen door minister Wiebes (Economische Zaken). Die waren gesteld door GroenLinks en de CDA naar aanleiding van uitzendingen van Kassa. Eerder maakten de netbeheerders al bekend dat ze circa 40.000 van deze meters vervroegd vervangen voor eind maart. De door de minister genoemde 17.000 komen dus bovenop dit getal.

Verkeerde lijm

De meters zijn voorzien van een te kort aangesneden schroefdraad waardoor de aansluiting op de gasmeter niet gegarandeerd kan worden. Om dit probleem op te lossen werd op de 17.000 meters die nu ook vervangen gaan worden een adapter geplaatst om het lekken van gas te voorkomen. Volgens de minister zijn ook deze meters onveilig. Bij 1500 van deze gerepareerde meters is bovendien een verkeerde lijm gebruikt.

Sommatie SodM

De toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt dat zowel de netbeheerders als de fabrikant niet hebben aangetoond dat deze reparatie aan alle veiligheidseisen voldoet. Daarop heeft SodM de betrokken netbeheerders gesommeerd de meters met de verkeerde lijm per direct te vervangen. Het SodM constateert bovendien dat netbeheerders geen enkele toezichthouder hebben geïnformeerd over het defect van deze slimme gasmeter ondanks regelmatig overleg. Hierop staat mogelijk een sanctie van de Autoriteit Consument en Markt.

Deskundigen pleiten al maanden voor vervanging

Netbeheer Nederland zegt de toezichthouders niet te hebben geïnformeerd, omdat geen sprake zou zijn van een veiligheidsissue. De netbeheerders hielden ook maandenlang tegen Kassa vol dat de meters honderd procent veilig zijn. Dit terwijl door Kassa ingeschakelde deskundigen al maanden voor een zo snel mogelijk vervanging pleiten. En netbeheerder Stedin het eerste  defect aan de meter al in augustus 2016 constateerde. Kassa  overhandigde op vrijdag 17 november een in opdracht van Kassa gemaakt rapport van C+B Advies en Expertise aan het SodM met het advies om alle meters van Landis en Gyr die zijn voorzien van te kort aangesneden schroefdraad zo snel  mogelijk te  vervangen. Het SodM heeft dit advies volledig overgenomen.
Lees hier de reactie van Netbeheer Nederland op de gestelde kamervragen.
Geen toezicht op veiligheid slimme gasmeter - Kassa zaterdag 18 november 2017
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!