Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister houdt vast aan aanbesteding ov

16-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ov-chipkaart-groot_28.jpg
Minister Melanie Schultz van Haegen blijft erbij dat aanbesteding van het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag meer kwaliteit en kansen oplevert. Ze laat dat maandag in een reactie weten op een bericht dat het openbaar vervoer door de bezuinigingen vanaf 2013 in deze drie grote steden mogelijk 14 tot 20 procent duurder wordt.
,,Verschillende rapporten laten zien dat besparingen in het openbaar vervoer in de grote steden mogelijk zijn. Dat is bovendien ook bij aanbestedingen in de rest van het land gebleken'', stelt de minister. ,,Deze rapporten geven ook meer mogelijkheden dan het schrappen van lijnen. Ze laten zien dat de bezuinigingen niet ten koste van de kwaliteit hoeven te gaan. Het is nu aan de grote steden om deze uitdaging op te pakken.''
'Regio is nog niet zover'
Een woordvoerder van de stadsregio Amsterdam benadrukt dat er nog niets is besloten over het verhogen van de tarieven in het openbaar vervoer of het verminderen van het aantal lijnen. ,,Dit is een suggestie van onderzoekers, maar de regio is nog lang niet zover. Natuurlijk moet er wat gebeuren, want de minister heeft ons enorme bezuinigingen opgelegd. Maar op de korte termijn valt hierover geen besluitvorming te verwachten'', aldus de woordvoerder van de stadsregio Amsterdam.
Ingrijpende gevolgen
Den Haag onderschrijft de conclusie dat het openbaar vervoer duurder zal worden, aldus een woordvoerster namens wethouder Peter Smit (verkeer). Op zich komt er niets nieuws naar voren, maar de gevolgen zijn ingrijpend. De bezuinigingen gaan door, tenzij de Tweede Kamer er nog een stokje voor steekt. De gemeente maakt zich ,,ernstige zorgen over hoe het allemaal moet gaan lopen''.
'Rampzalig'
PvdA, GroenLinks en ChristenUnie vinden de gevolgen van de aanbesteding rampzalig. GroenLinks wil dat het plan wordt ingetrokken, de ChristenUnie vraagt om aanpassing van de plannen en de PvdA roept op om in het openbaar vervoer te investeren in plaats van het af te breken.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!