Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minderjarigen kunnen op veel plekken nog steeds sigaretten kopen

28-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1033 keer bekeken
  •  
roken vrouw 1127
Jongeren onder de 18 jaar krijgen nog heel vaak tabak verkocht, ook al is dat verboden. Tijdens 245 van de 440 leeftijdscontroles die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar uitvoerde, gingen de verkopers de fout in. Dat is 56 procent.
De NVWA houdt risicogerichte controles en zet daarbij 17-jarige jongeren in. Zij proberen in opdracht van een inspecteur tabak te kopen. Als het lukt, treedt de NVWA op. De boete varieert van 1360 euro tot 9000 euro. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en eerdere overtredingen.

Kleine supermarkten

Kleine supermarkten waar de NVWA een puber naar binnen stuurde, controleerden de leeftijd van hun jonge klanten het minst. In die categorie werden bij 66 inspecties 47 overtredingen geconstateerd (71 procent). Bij avondwinkels, kiosken en videotheken ging het bij 68 procent van de inspecties mis.

Geen tabak verkopen

Bij supermarkten die tot een grote keten horen, werd de leeftijd van de jonge kopers in 41 procent van de gevallen niet goed gecontroleerd. Zij scoorden daarmee het minst laag. Bij tabaksspeciaalzaken, tankstations en in de horeca werden bij meer dan de helft van de controles overtredingen begaan.
Als de NVWA binnen 12 maanden 3 overtredingen constateert, mag een bedrijf tijdelijk helemaal geen tabak meer verkopen. ANP

Meer over:

tabak, sigaretten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!