Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Minder vluchtvertragingen in zachte winter'

07-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegtuig_41.jpg
Passagiers op Nederlandse luchthavens hadden in het eerste kwartaal veel minder last van vertragingen. Het aantal vliegtuigen dat meer dan 15 minuten te laat aankwam of vertrok is circa 30 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde gegevens van EUclaim, een belangenbehartiger voor gedupeerde luchtvaartpassagiers.
Geen strenge winter
De organisatie schrijft de daling voornamelijk toe aan het uitblijven van een strenge winter, waardoor vliegtuigen minder hinder hadden van slechte weersomstandigheden.
Reservetoestel
Ook zetten luchtvaartmaatschappijen zich volgens EUclaim beter in om vertragingen te voorkomen. Sommige maatschappijen hebben bijvoorbeeld een reservetoestel klaar staan dat een vlucht van een ander toestel kan overnemen, zegt een woordvoerster. Verder was er afgelopen maanden minder sprake van technische mankementen en werden de vluchten vergeleken met vorig jaar iets ruimer ingepland, waardoor aankomende toestellen vaker op tijd landden.
EUclaim telde in totaal 102.160 vluchten. Daarvan waren er 12.028 vertraagd en 685 geannuleerd. In de eerste drie maanden van vorig jaar waren er nog 16.457 vertragingen en 1603 annuleringen. Het totaal aantal vluchten lag met 101.678 toen iets lager.
Vergoeding
Buitengewone omstandigheden als slecht weer en stakingen uitgezonderd, hebben passagiers bij een vertraging van meer dan 3 uur recht op een vergoeding. Afgelopen kwartaal speelde dit voor 150 vluchten. Van de annuleringen kon er bij 668 een claim worden ingediend. In het eerste kwartaal van 2013 telde EUclaim nog 218 claimbare vertragingen en 793 claimbare annuleringen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!