Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Microsoft neemt groot deel Nokia over

03-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_microsoft_nokia.jpg
Softwaregigant Microsoft neemt Nokia grotendeels over. De twee bedrijven hebben de voorgenomen deal met een totale waarde van 5,44 miljard euro dinsdag bekendgemaakt. Als de aandeelhouders van Nokia en de mededingingsautoriteiten de overname goedkeuren, zal die begin 2014 een feit zijn.
Microsoft levert momenteel de software voor mobieltjes van het Finse Nokia. Er werd al langere tijd gespeculeerd over een overname.
Cijfers
Voor de apparaten- en dienstenafdeling, de mobiele tak van Nokia, telt Microsoft 3,79 miljard euro neer. Voor de overige 1,65 miljard euro mag het Amerikaanse bedrijf de patenten van Nokia gebruiken. Beide bedrijven laten weten dat daardoor ,,vrijwel alle'' activiteiten van Nokia in handen van de Amerikanen komen. Nokia zelf gaat zich na de verkoop onder meer richten op netwerkinfrastructuur, services en de navigatiediensten.
Versnellen
Met de overname hoopt Microsoft de ontwikkeling van mobiele apparaten te versnellen en zijn marktaandeel te vergroten. Zo'n 32.000 mensen die nu nog in dienst zijn van de Finse fabrikant, komen op de loonlijst van Microsoft te staan.
Opvolger
De huidige topman Stephen Elop van Nokia wordt opgevolgd door Risto Kalevi Siilasmaa, die als interimbestuursvoorzitter het 'nieuwe' Nokia gaat leiden. Elop zelf gaat na afronding van de deal terug naar Microsoft. Hij wordt door marktkenners gezien als een potentiële opvolger van Microsofttopman Steve Ballmer, die het bedrijf binnen een jaar zal verlaten. Elop kwam in 2010 van Microsoft naar Nokia, een stap die destijds al werd gezien als een voorbode voor een mogelijk samengaan tussen de twee bedrijven. Die geluiden versterkten na een grote softwaredeal tussen Nokia en Microsoft in 2011.
Dalende verkopen
Nokia meldde in juli dat het de verkopen van mobieltjes in het tweede kwartaal met 27 procent had zien kelderen. De afgelopen 9 kwartalen verloor het concern meer dan 5 miljard euro. Er werden 20.000 banen bij de onderneming geschrapt en de nu vertrekkende topman Elop schrapte in januari de dividenduitkeringen, in een poging de financiën van Nokia weer op orde te krijgen. Nokia had ooit het grootste marktaandeel op de mobieltjesmarkt, maar werd in 2012 ingehaald door Samsung.
Beurs
Beleggers reageerden opgetogen op het nieuws. Het aandeel Nokia steeg dinsdagochtend op de beurs in Helsinki met bijna 40 procent tot 4,13 euro. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!