Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meta stopt AI-trainingsplannen in Europa na privacyklachten

17-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1057 keer bekeken
  •  
Meta facebook 1280

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, gaat de plannen om gebruikersdata in Europa te gebruiken voor het trainen van kunstmatige intelligentie (AI) niet doorzetten. Dit besluit komt na vele klachten van Europese toezichthouders over privacyzorgen, volgens de Ierse privacywaakhond.

Onlangs kondigde Meta een wijziging aan in het privacybeleid voor gebruikers van Facebook en Instagram, waarmee gebruikersdata kon worden gebruikt voor het trainen van AI-modellen.

De Oostenrijkse privacyorganisatie None of your business (NOYB) diende daarop klachten in bij meerdere Europese landen, omdat Meta onrechtmatig persoonlijke gegevens wilde inzetten. Volgens deze organisatie wilde Meta alle informatie die sinds 2007 is verzameld, gebruiken voor AI-training.

Privacytoezichthouder blij met besluit Meta

De Ierse privacytoezichthouder is blij met het besluit van Meta en zegt met het techbedrijf door te praten over dit onderwerp, samen met andere Europese bureaus voor databescherming. De Europese hoofdvestiging van Meta zit in Ierland, vandaar dat NOYB daar bezwaar maakte.

De Oostenrijkse privacygroep zegt de stap te verwelkomen, maar zal Meta nauwlettend in de gaten houden.

“Ontwikkeling AI-modellen gehinderd”

In een reactie tegen persbureau Reuters verklaarde Meta dat hierdoor de ontwikkeling van zijn AI-modellen gehinderd wordt, waardoor gebruikers met een "suboptimale" ervaring met technologie van Meta AI te maken krijgen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!