Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wil je niet dat Instagram en Facebook jouw posts gebruiken voor AI-training?

13-06-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
10445 keer bekeken
  •  
meta facebook instagram 1127

Meta en de privacy van gebruikers blijft de gemoederen bezighouden. Het nieuwste plan van de socialemediagigant is om foto's en posts op Instagram en Facebook te gebruiken om AI-technologie te trainen. Wil je als gebruiker dat jouw bijdragen niet worden gebruikt voor deze doeleinden? Dan moet je zélf in actie komen en een online bezwaarformulier invullen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

UPDATE, laatste nieuws zaterdag 15 juni:
Meta schort de plannen om gebruikersdata in te zetten voor het trainen van technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) op. Daar waren veel klachten over gekomen bij Europese toezichthouders met zorgen over privacy. Na druk van de toezichthouders pauzeert Meta nu die plannen, aldus de Ierse privacywaakhond DPC.

Hoe zagen de plannen er precies uit?

Meta meldt in een online uitleg dat privéberichten niet worden benut voor AI-training. Maar persoonlijke foto's en posts die openbaar zijn, worden er dus wel voor gebruikt.

Wil je bezwaar maken, dan moet je dit voor 26 juni kenbaar maken. Meta heeft gebruikers in Europa laten weten dat het zijn privacybeleid vanaf die datum zal updaten, zodat openbare data kunnen worden benut om systemen die werken met kunstmatige intelligentie te trainen. Aan welke nieuwe AI-functionaliteiten Meta werkt, moet nog blijken.

Zo maak je bezwaar

Wil je bezwaar maken tegen de AI-training door Meta met data van jouw openbare posts op Facebook of Instagram? Dan moet je zelf aan de slag door een bezwaarformulier in te vullen. Hoe kom je daar?

Facebook.com

Log in op je Facebook-account en vul het formulier op deze pagina in: Bezwaar maken tegen gebruik van je informatie voor AI bij Meta.

Facebook-app:

Ga naar jouw profiel in je Facebook-app en klik naast 'Profiel bewerken' op de drie puntjes.

Klik vervolgens op ‘Privacycentrum’.

Scrol naar beneden en klik op 'Wat is het privacybeleid en wat valt onder dit beleid?’

Hier staat een tekst waarin je op de woorden ‘recht om bezwaar te maken' moet klikken.

Nu kom je op het formulier dat je moet invullen. Als je dat hebt gedaan, wordt er nog een code ter bevestiging gestuurd naar het mailadres dat je hebt opgegeven.

Instagram-app

Open de Instagram-app en klik op de drie streepjes bovenaan.

Scroll helemaal naar beneden en klik op 'Info.'

Klik daarna op 'Privacybeleid.'

Hier staat een tekst waarin je op de woorden 'recht om bezwaar te maken' moet klikken.

Nu kom je op het formulier dat je moet invullen. Als je dat hebt gedaan, wordt er nog een code ter bevestiging gestuurd naar het mailadres dat je hebt opgegeven.

Privacy-organisatie trekt aan de bel

De Europese privacy-organisatie None of your business (NOYB) heeft in Nederland en 10 andere Europese landen bezwaar ingediend tegen de voornemens van Meta. "In plaats van gebruikers om toestemming te vragen via een opt-in, voert Meta aan dat het een legitiem belang heeft dat zwaarder weegt dan het fundamentele recht op gegevensbescherming van gebruikers", zegt NOYB in een verklaring. "Als gegevens van gebruikers eenmaal in het systeem staan, lijken zij geen mogelijkheid te hebben om ze ooit te laten verwijderen."

De Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt tegenover de NOS niet bevoegd te zijn om een onderzoek naar Meta te starten, omdat de Europese hoofdvestiging van Meta in Ierland zit. Wel zal AP bij de Ierse collega's om opheldering vragen over Meta's AI-trainingspraktijken.

Bronnen: NOYB, NOS, Which

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!