'Meeste banken investeren in kernwapenmakers'
14-02-2013
• leestijd 2 minuten
Zeven Nederlandse banken investeren gezamenlijk 1,5 miljard euro in 20 kernwapenproducenten. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van diverse non-profitorganisaties.
Het gaat om ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, Rabobank, SNS Reaal en Van Lanschot. Drie van de 10 onderzochte bankgroepen, ASN, NIBC en Triodos Bank, onderhielden geen banden met makers van kernwapens. Het gaat om leningen aan kernwapenproducenten en investeringen in hun aandelen en obligaties.
,,Veel banken veroordelen kernwapens in hun eigen beleid vanwege de verschrikkelijke gevolgen die de inzet van deze wapens heeft'', zegt Roos Boer van IKV Pax Christi.
Verschil tussen directe en indirecte investeringen
Het onderzoek maakt een onderscheid tussen directe investeringen met leningen of kredieten en investeringen via vermogensbeheer. De Bankwijzer vond twee bankgroepen met directe investeringen: ING Groep met drie leningen ter waarde van totaal 307,6 miljoen euro en via obligaties ter waarde van 10,7 miljoen euro, en Rabobank dat op het moment van onderzoek een lening uit 2007 had uitstaan van 6,3 miljoen euro.
Miljoenen geïnvesteerd
ING beheerde aandelen van 20 kernwapenproducenten met een waarde van ruim 559 miljoen euro en obligaties van 5 producenten ter waarde van ruim 99 miljoen euro. De beleggingen van ABN Amro (7,6 miljoen), Delta Lloyd (3,8 miljoen), SNS Reaal (0,3 miljoen) en Van Lanschot (0,5 miljoen) zijn beperkter van omvang. Rabobank zit ertussenin met beleggingen in 15 kernwapenproducenten met een waarde van 85,2 miljoen euro.
In strijd met eigen richtlijnen
Hoewel de instellingen zich in hun beleid uitspreken tegen kernwapens en tegen investeringen in kernwapenproducenten, ziet de Bankwijzer een groot verschil met de praktijk. De Eerlijke Bankwijzer vindt dat financiële instellingen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en alle investeringen, ook indirecte, in kernwapenproducenten moeten uitsluiten.
Controversiële wapens
Delta Lloyd Groep liet woensdag weten niet langer te investeren in bedrijven die betrokken zijn bij productie, onderhoud of testen van kernwapens. In het kader van verantwoord beleggen was dit reeds vastgelegd voor controversiële wapens als clustermunitie, chemische of biologische wapens. In 2011 is dit uitgebreid met de uitsluiting van witte fosfor en verarmd uranium. Nu zijn daar ook kernwapens aan toegevoegd.
ANP