Kassa

Meerderheid: banken moeten geen geld steken in palmolie

  •  
04-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
palmolie 930
Ruim 6 op de 10 Nederlanders willen dat Nederlandse banken hun financiële banden met de palmolie-industrie verbreken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Ruim 60 procent van de mensen wil dat de overheid ingrijpt en banken verplicht om alleen te investeren in duurzaam.

'Overstap overwogen'

De drie grote Nederlandse banken investeerden de afgelopen jaren bijna 5 miljard euro in de palmolie-industrie. Een derde (30 procent) van de klanten overweegt over te stappen naar een andere bank als de investering in palmolie niet stopt. Voor de aanleg van palmolieplantages verwoesten palmoliebedrijven op grote schaal het regenwoud, vernietigen flora en fauna en verjagen de lokale bevolking van hun land, stelt Milieudefensie.
"Als de klant werkelijk Koning is, trekken de banken nu snel hun geld terug uit de destructieve palmolie-industrie", vindt campagneleider Rolf Schipper van Milieudefensie. "Nederlanders accepteren de verwoesting van de laatste regenwouden met hun spaargeld niet langer. Met mooie duurzaamheidspraatjes komen de banken niet langer weg. Het is tijd de daad bij het woord te voegen."

'Overheid moet ingrijpen'

Een ruime meerderheid van de Nederlanders (62 procent) wil dat de overheid ingrijpt nu ING, ABN AMRO en Rabobank vooralsnog doorgaan met het financieren van deze sector, blijkt uit de peiling die onder ruim 1.000 mensen is gehouden door PanelWizard. De overheid zou wettelijke duurzaamheidseisen moeten invoeren om zo de banken te verplichten alleen nog geld te steken in duurzame bedrijven en projecten.

* Nederlanders beleggen via 'duurzame' banken in foute palmoliesector - Kassa zaterdag 20 oktober 2018 *

Particuliere beleggers steken al jaren via Nederlandse banken onbewust geld in landroof, grootschalige milieuverontreiniging en de kap van regenwoud. Door te beleggen in fondsen, aangeboden door ABN AMRO, ING en Rabobank, investeren ze in palmoliebedrijven die zich daaraan schuldig maken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!