Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer zorgpolissen met vrijwillig eigen risico

24-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kleingeld 930x520
Het aantal zorgverzekerden met een vrijwillig eigen risico is in tien jaar gestegen, van 700.000 in 2006, tot 1,6 miljoen dit jaar. Procentueel komt dat overeen met een groei van 5 tot 12 procent, maakte het Centraal Planbureau (CPB) donderdag bekend.
Bovenop het eigen risico
Het vrijwillig eigen risico is een eigen risico dat een verzekerde in Nederland bovenop het verplicht eigen risico kan kiezen. Verzekerden kunnen kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100 tot 500 euro, of geen vrijwillig eigen risico.
Financieel profijtelijk
Volgens het planbureau is voor meer dan 80 procent van de verzekerden die kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro dat ook financieel profijtelijk. Dat betekent dat de premiekorting die ze krijgen hoger is dan de extra eigen betalingen die ze moeten doen door het vrijwillig eigen risico. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Lomito
Lomito24 nov. 2016 - 18:03

Ik ben benieuwd hoeveel verzekerden met maximaal eigen risico in de financiële problemen gekomen zijn. Het eigen risico bestaat uit 100-500 euro vrijwillig eigen risico en 385 euro verplicht eigen risico, waarbij het vrijwillige ER korting geeft op de verzekeringspremie. Het maximale ER is dus maar liefst € 885 per persoon per jaar en dat is voor veel gezinnen een bedrag dat niet zo maar opgehoest kan worden. De verzekeringsmaatschappijen bieden soms de mogelijkheid om het ER in termijnen af te betalen maar vaak komt dit bovenop al bestaande financiële problemen met het betalen van huur/hypotheek, aflossing leningen en energiekosten. Voor mensen in financiële problemen is de keuze voor het maximaal vrijwillige ER al snel gemaakt, de verzekeringspremie is immers een vaste uitgavenpost die verlaagd kan worden door een ER van 885 euro te kiezen. En dan maar hopen dat de verzekering niet nodig is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!