Kassa

Meer vlinders en bijen in de tuin of op het balkon; hoe dan?

26-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
395 keer bekeken
  •  
vlinder vlindertuin 1127
Het gaat slecht met de insecten in Nederland; in dertig jaar tijd is maar liefst 76 procent van de insecten verdwenen, blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten. Daar kun jij wat aan doen. Met deze eenvoudige tips maak jij je tuin bij- en vlindervriendelijk.
Bijensterfte komt door te weinig aanbod van bloemen, gebruik van bestrijdingsmiddelen en ziektes en parasieten. Doordat er te weinig aanbod van bloemen is, krijgen vlinders en bijen te weinig nectar en stuifmeel. Insecten zijn nodig in onze natuur voor het bestuiven van bloemen en gewassen, als voedselbron of als bodemverbeteraars. Wilde bijen en honingbijen zijn hierdoor onmisbaar voor bijvoorbeeld de fruitteelt. Hoewel tuinen geen volledige vervanging kunnen zijn voor het leefgebied van vlinders en bijen, kan je tuin wel een goede aanvulling zijn op de natuur voor zo’n twintig soorten dagvlinders.
Vlinders en bijen zijn koudbloedige dieren. Dat houdt in dat ze de temperatuur van hun lichaam niet constant houden. Daarom zijn warme beschutte plekjes in de tuin of op het balkon belangrijk. Een heg of wat struiken zijn daarvoor erg geschikt.

Welke planten trekken vlinders en bijen aan?

Een goede bijen- en vlindertuin bloeit van de lente tot aan de herfst. Kies daarom bloemen die in verschillende maanden bloeien. Al met een paar vlinderplanten kun je bijen en vlinders lokken. Bepaalde nectarplanten trekken bepaalde typen vlinders aan. De Vlinderstichting stelde een top 10 vlinderplanten samen, die ook goed zijn voor bijen en overige insecten. In deze lijst staan winterheide, viburnum, judaspenning, lavendel, vlinderstuik, ijzerhard, koninginnekruid, hemelsleutel, herfstaster en klimop. Ook bollen en pollen zijn goede insectenlokkers.
Verder is de grondsoort en de ligging van je tuin of balkon belangrijk bij de keuze van je planten. Niet elke plant gedijt in elke tuin. Daarnaast geldt: hoe beter de planten en struiken namelijk bij jouw tuin passen, hoe sterker en gezonder ze zullen zijn.

Hang een vlinderhuisje of bijenhotel op

Naast dat je bepaalde planten in je tuin kunt zetten om vlinders en bijen aan te trekken, kun je ook een vlinderhuisje of een bijenhotel ophangen. Dit is met name handig wanneer je een kleine tuin of een balkon hebt. Hierin kunnen vlinders en bijen overwinteren. Hang het huisje op een beschutte plek en vul het met wat dorre blaadjes en takjes.
Een kruidentuintje is ook een vlinder- en bijentrekker. Zo zijn vlinders en bijen gek op bloeiende lavendel, tijm, rozemarijn, kattenkruid en venkel. Verder vinden bijen en vlinders rommelhoekjes in de tuin prettig. 

Composthoop

Ook een composthoop kan indirect helpen in het aantrekken van vlinders en bijen. Het voorziet je tuin van extra voedsel en verbetert de grondstructuur.
Wil je de vlinders in je tuin herkennen? Raadpleeg dan deze kaart van de Vlinderstichting.
Bron: Libelle, Milieu Centraal, Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

John1313
John131331 aug. 2020 - 8:16

Er kunnen ook te veel insecten zijn. Wij hadden een pruimenboom die vol zat met wespen. Behalve irritant ook slecht voor het fruit. Oplossing: Knoop kruidnagels in een touwtje en slinger het door de boom. Zorg dat de kruidnagels nat zijn. Wespen verdwijnen, ze hebben een hekel aan de geur. Deze truc wordt ook vaak toegepast in de horeca. Ze plaatsen buiten op het terras een schoteltje met stukjes citrus erop, hierin gestoken zijn de kruidnagels.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!