Vroege Vogels

Tip: plant bollen voor bijen

  •  
21-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
bollen_voor_bijen.jpg
Bijen, hommels en vlinders hebben van het vroege voorjaar tot de late herfst stuifmeel en nectar nodig. Daarom is het nu  de tijd om bollen en knollen te planten zodat de vroege vliegers straks niets te kort komen. Veel voorjaarsbloeiende bollen en -knollen zijn voor insecten de eerste, welkome voedselbron. In het oktobernummer van Tuinreservatenpartner Groei & Bloei staan tal van verwilderende voorjaarsbollen beschreven.
 Ze verzamelen stuifmeel voor de voeding van hun larven. Vlinders zijn verzot op nectar. Ze zijn niet geïnteresseerd in stuifmeel; hun larven (rupsen) leven van planten. De vlinders die je in het voorjaar als eerste ziet, zijn de ‘overwinteraars’ als citroenvlinder, dagpauwoog en kleine vos.?
De hoeveelheid nectar in een bloem verschilt per plantensoort en zelfs per cultivar. Ook omgevingsfactoren als vocht en zonlicht zijn van invloed. De hoeveelheid nectar die een plant produceert, kan zelfs schommelen gedurende de dag. Behalve suikers bevat nectar ook eiwitten en vitaminen.
De vorm van de bloem bepaalt voor welk insect een bloem aantrekkelijk is. Vlinders hebben een lange roltong, waarmee ze kunnen snoepen van de nectar in bloemen waar bijen en hommels met hun kortere tong niet of minder goed bij kunnen. Hommels gooien soms hun gewicht in de strijd om een bloem te openen. Sommige hommels, bijvoorbeeld de aardhommel, maken een gaatje aan de zijkant van een bloem om zo alsnog nectar uit een ontoegankelijke bloem te verzamelen.
Groei&Bloei - Hester van Gent.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.