Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Meer vliegreizigers moeten open boete betalen

21 jun 2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_33.jpg
Steeds meer vliegtuigreizigers moeten op Schiphol eerst een openstaande boete betalen voor ze verder mogen reizen. Sommigen kunnen dat echter niet en missen daardoor hun vlucht, bevestigde een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee vrijdag.
Boetes betalen
Alleen al in de eerste helft van dit jaar incasseerde de marechaussee bijna 450.000 euro, 20 procent meer dan vorig jaar. In totaal werd in 2012 op Schiphol ruim 1,2 miljoen euro alsnog voldaan. De vakantiemaanden juli en augustus moeten nu nog komen. Een verklaring voor de stijging is er niet.
Vorig jaar kregen ruim 7200 mensen bij de paspoortcontrole op Schiphol te horen dat ze gesignaleerd stonden omdat ze hun boetes niet hadden betaald. Het gaat om reizigers die naar een land buiten de Europese Unie willen. Binnen de EU is geen paspoortcontrole.
Bedragen
De bedragen variëren van een paar tientjes tot soms wel tienduizenden euro’s. De meesten trekken direct hun portemonnee. Maar er zijn ook mensen die niet direct kunnen betalen. Vorig jaar misten daardoor zo’n 700 mensen hun vlucht.
Verenigde Staten
De nieuwe regels van de FAA over het gebruik van elektronica aan boord gaan gelden in de Verenigde Staten. Het is niet gezegd dat andere landen ze overnemen. De Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA houdt de bestaande regels momenteel zelf tegen het licht.
Regels wereldwijd
Luchtvaartmaatschappijen pleiten wel voor een wereldwijde norm. ,,Dat zou veel handiger zijn voor ons'', zei topman Alexandre de Juniac van Air France tegen de WSJ. Nu is het volgens hem ,,een nachtmerrie'' om uit te vinden welke regels in welk luchtruim gelden voor het gebruik van bijvoorbeeld mobiele telefoons. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar