Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer spaarders krijgen te maken met negatieve rente

01-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
288 keer bekeken
  •  
rente geld tijd 1127

Vanaf vandaag geldt voor meer spaarders bij ABN AMRO, ING, Rabobank en de Volksbank dat ze geld moeten betalen voor het stallen van hun vermogen bij hun bank. Per 1 juli verlagen deze banken namelijk het saldo voor het rekenen van negatieve rentes, vanwege de aanhoudend lage rente in de markt. Hierdoor kampen banken met extra kosten. Verder brengt ABN AMRO ook geld in rekening voor mensen die met regelmaat contant geld opnemen.

Heb je bij ABN AMRO meer dan 150.000 euro op de rekening staan? Dan krijg je te maken met negatieve rentes. Dit betekent dat je moet betalen voor het stallen van je geld. Tot aan vandaag lag deze grens nog op 500.000 euro. ABN AMRO stelt dat deze zogeheten 'rentestap', waarbij een tarief wordt ingesteld van 0,5 procent, maar voor 3 procent van hun klanten geldt.

Betalen voor pinnen bij ABN AMRO

Daarnaast verhoogt ABN AMRO de tarieven voor klanten die meer dan 12.000 euro per jaar aan contact geld opnemen. In dat geval rekent de bank 5 euro plus 0,5 procent per transactie over het opgenomen bedragen. Neem je voor minder dan 12.000 euro aan geld op per jaar? Maak je geen zorgen: er zullen dan geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Verschil negatieve rentes tussen zakelijke en particuliere klanten bij ING

ING verlaagt ook de drempel voor negatieve rentes. Hier gaat de drempel omlaag van 250.000 euro naar 100.000 euro. Deze bedragen gelden per rekening en niet per klant. Zo betaalden consumenten sinds begin 2021 een rente van 0,5 procent over spaartegoeden boven de 250.000 euro. Zakelijke klanten hadden hier al eerder mee te maken, namelijk sinds 1 oktober 2020.

Ook Volksbank en Rabobank rekenen negatieve rente

Bij de Volksbank gaat het vanaf donderdag ook om een negatieve rente van 0,5 procent op spaartegoeden boven de 100.000 euro. Die grens lag tot donderdag op 250.000 euro. Het gaat bij de Volksbank om rekeningen bij de merken SNS, ASN Bank en RegioBank. Ook Rabobank gaat een negatieve rente rekenen van 0,5 procent op tegoeden boven een ton. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!