Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bouw van seniorenwoningen lost meerdere problemen op

18-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
424 keer bekeken
  •  
pensioen oud senior 1127

Er moeten 400.000 tot 500.000 nieuwe seniorenwoningen worden bijgebouwd, dat zegt de ABN AMRO in een rapport. Volgens deskundigen lost dit meerdere problemen tegelijkertijd op: zo stroomt de woningmarkt beter door en zorgkosten zullen hierdoor minder oplopen.

De woningmarkt en de zorg zijn twee beruchte maatschappelijke problemen. Deze twee hoofdpijndossiers komen bij huisvesting van ouderen bij elkaar. Een uniek domein waarin de overheid beide problemen tegelijkertijd kan aanpakken, zegt de ABN AMRO. Door het bevorderen van de doorstroming van ouderen wordt de woningmarkt toegankelijker en dalen de zorgkosten doordat ouderen hier langer kunnen blijven.

Vergrijzing is een trend die al jaren bezig maar nieuwbouw sluit nauwelijks aan bij de behoeften van deze steeds groter wordende groep ouderen, terwijl bijna de helft van alle nieuwbouwwoningen geschikt moet zijn voor ouderen. Daar komt bij dat weinig ouderen verhuizen, zelfs wanneer hun woning ongeschikt is.

Gebrek aan woonaanbod voor senioren

Claire van Staaij, Sectorbankier van het financiële concern legt uit dat veel ouderen nu wel willen verhuizen naar een seniorenwoning, maar dat toch niet doen omdat er geen passend en betaalbaar aanbod is. Als gevolg hiervan blijft een groot deel van de ouderen in een eengezinswoning met meerdere verdiepingen wonen. Daardoor komen deze wat grotere huizen niet in de verkoop. En daarmee worden jongere mensen die bijvoorbeeld aan gezinsvorming denken, gedupeerd omdat zij noodgedwongen kleiner blijven wonen dan ze eigenlijk zouden willen.

Het gebrek aan doorstroming bij ouderen is de laatste tijd meerdere malen aangevoerd als een van de oorzaken van de problemen op de woningmarkt, waar de huizenprijzen in rap tempo oplopen en het woningaanbod flink is geslonken. Maar een goed onderbouwde becijfering en de koppeling met de zorg, is volgens Van Staaij nog onderbelicht gebleven. "Ouderen vormen de snelst groeiende demografische groep in ons land. Passende en betaalbare ouderenhuisvesting dient daarom een integraal onderdeel van de woningbouwopgave te vormen", stelt de sectorbankier.

Aanpak zorgkosten

Tegelijkertijd kan het bijbouwen van seniorenwoningen ook de toenemende zorguitgaven bestrijden. Door technologische vooruitgang kunnen steeds meer aandoeningen worden bestreden. De zorguitgaven kunnen als de zorg en het beleid niet veranderen volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) oplopen van 5.100 euro per persoon in 2015 naar 9.600 euro in 2040, en zelfs 16.000 euro in 2060. Daarmee groeit het gevaar dat de solidariteit om de zorgkosten collectief te dragen afneemt.

Vaak sluit nieuwbouw niet goed aan bij de behoeften van ouderen. De focus ligt vaak op grote woningen voor gezinnen, terwijl ouderen vaak kleinere, gelijkvloerse woningen behoeven. Van Staaij denkt dat dit soort woningen, dichtbij voorzieningen zoals de supermarkt en bibliotheek, ervoor zorgen dat ouderen minder snel beroep moeten doen op de zorg.

Bekijk hier de Kassa uitzending over de torenhoge huizenprijzen en lees hier meer informatie over het onderwerp: 

Bron: ABN AMRO/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!