Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer Nederlanders willen geen eigen risico maar hogere premie

26-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zorgverzekering-zorgkosten_75.jpg
Het aantal Nederlanders dat een hogere zorgpremie wil in ruil voor het afschaffen van het eigen risico groeit. Dat meldt consumentenadviseur Pricewise na onderzoek onder duizenden ondervraagden. In 2017 wilde nog bijna een derde van de ondervraagden een hogere premie, nu zijn dat ruim vier op de tien Nederlanders.
Met name mensen die veel zorgkosten maken, zoals ouderen en gepensioneerden, willen af van het eigen risico. Deze groep kiest vaak al voor het laagste verplichte eigen risico en zegt dit bedrag vaak helemaal te gebruiken. Ook betaalt deze groep het eigen risico vooraf in termijnen om de lasten te verlichten.

Hogere premie

Een kwart van de respondenten wil liever het eigen risico behouden dan een hogere premie betalen. Deze mensen zijn vaak jonger dan 65 en maken minder vaak gebruik van het eigen risico. Ook is hun eigen risico vaak hoger, omdat ze dan korting krijgen op de maandpremie.

Standaardbedrag

Het afgelopen jaar koos het merendeel van de mensen voor het standaardbedrag aan eigen risico van 385 euro. Daarvan heeft een kwart nog geen kosten gemaakt en iets minder dan de helft heeft het bedrag al opgemaakt. Minder dan een vijfde van de ondervraagden koos dit jaar voor een hoger vrijwillig eigen risico. Bijna 10 procent koos voor het hoogste bedrag van 885 euro. Nederlanders die voor het hoogste eigen risico kiezen, maken vaker geen tot weinig zorgkosten. Die groep is vaker van plan volgend jaar dezelfde keuze te maken.

Betalingsregeling

Niet iedereen kan het bedrag van het eigen risico in een keer betalen. Bij gespreid betalen wordt het eigen risico dan elke maand bij de zorgpremie opgeteld. Teveel betaald geld wordt teruggestort. Ruim een derde van de ondervraagden heeft dit jaar het eigen risico op deze wijze betaald. 16 procent van de ondervraagden vroeg het afgelopen jaar een betalingsregeling aan. Volgens Pricewise is het aandeel jongeren daarin gegroeid, omdat ze vaker voor hoge onverwachte kosten komen te staan. Ook zijn jongeren minder goed op de hoogte van wat er precies vergoed wordt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!