Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer dan miljoen coronavaccinaties staan niet in administratie RIVM

18-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
313 keer bekeken
  •  
vaccin prik 1127

Er staan meer dan een miljoen gezette prikken tegen het coronavirus niet in de centrale administratie. De GGD'en vaccineren mensen en registreren die prikken, maar het is nog niet gelukt om deze ook door te geven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Door een technisch probleem is vertraging ontstaan.

GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van de GGD'en in Nederland, zegt dat er hard gewerkt wordt om de file op te lossen en de gegevens alsnog te delen met het RIVM. Het gaat volgens de organisatie om de coronavaccinaties van ongeveer 1,1 miljoen mensen die in de afgelopen weken bij de GGD'en langs zijn geweest. Het gaat dan om de vaccinaties van mensen die geen toestemming hebben gegeven om de informatie te delen met het RIVM.

Registraties gaan niet verloren

De registraties gaan volgens de GGD-koepel niet verloren. Ook heeft de vertraging geen gevolgen voor een groen vinkje in de app CoronaCheck. Het bewijs dat iemand is gevaccineerd komt namelijk uit de database van de GGD'en.

Vaccinatie aantonen

Mensen die al hun vaccinaties hebben ontvangen, kunnen dat binnenkort met de app aantonen. Dit is handig voor een bezoek aan een binnenlands evenement of een buitenlandse reis. Mensen van wie hun prik in het centrale register van het RIVM staat, krijgen automatisch een groep vinkje te zien in de app. Dit geldt ook voor mensen die bij een GGD zijn gevaccineerd, maar van wie hun registratie nog niet in het register is opgenomen óf die geen toestemming hebben gegeven voor het delen van informatie met het RIVM.

Heb jij je prik bij een huisarts, ziekenhuis of andere zorginstelling gehad? Ook dan krijg je automatisch een groen vinkje in de app áls je vaccinatie al in het centrale register staat. Is dat nog niet zo? Vraag dan aan je zorgverlener om dat alsnog te regelen. Dan wordt het vaccinatiebewijs beschikbaar in de app.

CoronaCheck-app te gebruiken voor iedere gevaccineerde

Een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat weten dat het niet te garanderen is dat het bij iedereen gelijk goed gaat. "Het kan altijd zijn dat je tweede prik ergens niet geregistreerd staat, of dat een huisarts bijvoorbeeld geen tijd heeft om het voor je te regelen." Wel is er voor iedere groep gevaccineerden een oplossing is bedacht. "In principe is de CoronaCheck-app straks bruikbaar voor iedere gevaccineerde."

De app kan vanaf 1 juli gebruikt worden. Met de app kan iemand aantonen dat hij of zij niet besmettelijk is voor reizen binnen de EU. Het is nog onduidelijk wanneer het vaccinatiebewijs in de app beschikbaar wordt voor binnenlandse evenementen. Vaccinatiebewijzen mogen, op advies van het Outbreak Management Team (OMT), pas worden ingezet als er heel weinig besmettingen zijn. Vandaag beslist het kabinet of het goed genoeg gaat met de besmettingen om nieuwe versoepelingen door te voeren. De woordvoerster van het ministerie verwacht dat dan ook bekend wordt wanneer gevaccineerden met de CoronaCheck-app naar evenementen kunnen.

Gele boekje alternatief op digitaal vaccinatiebewijs?

Enkele organisaties, waaronder ouderenbond ANBO, wijzen erop dat niet iedereen een smartphone heeft, bijvoorbeeld ouderen, en dat daardoor een groep geen gebruik kan maken van het digitale vaccinatiebewijs. De organisatie stuurt daarom aan op erkenning van de vaccinatie in het gele boekje. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!