Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ouderenbond wil dat gele boekje bewijs wordt voor coronavaccinatie

8 jun 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
361 keer bekeken
1127vaccineren3kopie
Ouderenbond ANBO vindt het merkwaardig dat het internationaal vaccinatiepaspoort, beter bekend als het gele boekje, nog niet erkend wordt als bewijs van coronavaccinatie. De belangenvereniging doet een oproep aan de regering om dat te veranderen.
Veel mensen hebben hun coronaprikken in het gele boekje laten zetten. Een deel vraagt er speciaal een voor aan. Toch blijft de status ervan wat schimmig, ook al staat er in verschillende talen in dat het een internationaal certificaat is en staat het ministerie van VWS erin vermeld.

Alternatief voor digitaal bewijs

Lang niet alle ouderen hebben volgens ANBO een smartphone om straks hun prikken met een app te bewijzen of ze kunnen er niet zo goed mee omgaan. Het gele vaccinatieboekje zou een oplossing kunnen zijn om deze zomer toch op reis te kunnen naar het buitenland, zegt ANBO. Er zijn wel diverse mogelijkheden. Duitsland, IJsland, Oostenrijk en Spanje accepteren het boekje wél als vaccinatiebewijs, zegt ANBO.
De Europese Commissie werkt aan het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als corona-vaccinatiebewijs. In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de CoronaCheck-app, die ook te gebruiken is voor toegang tot evenementen in eigen land. De Nederlandse overheid moet het gele boekje daarom ook snel aanmerken als vaccinatiebewijs in eigen land, vindt ANBO. "Het kan dan ook binnen Nederland worden gebruikt als alternatief voor de CoronaCheck-app." ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar