Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Meer consumenten kiezen alleen basisverzekering'

28-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
zorgverzekering zorgkosten 930 520
Mensen lijken zich dit jaar nog bewuster van hun zorgbehoefte. Ze verzekeren echt alleen wat ze nodig hebben, constateert vergelijkingssite Geld.n l. Zo kiest een groter deel van de overstappers (32 procent) alleen voor een basisverzekering. Dit was in het zorgseizoen 2016-2017 nog 29 procent. "Deze ontwikkeling zien we al jaren, maar dit zorgseizoen zijn de gemaakte keuzes nog scherper”, aldus Amanda Bulthuis van de vergelijkingssite.

Eigen risico

Ook kiezen minder mensen voor een verhoogd eigen risico, constateert Geld.nl. Dit jaar heeft bijna 80 procent van de verzekerden geen vrijwillig eigen risico. Dat was vorig jaar bijna 76 procent. Van de mensen die wel een vrijwillig eigen risico hebben, kiest nog steeds het grootste deel voor het maximale bedrag van 500 euro (16,5 procent van alle verzekerden).

Meer verzekeringen voor tandarts

45 procent sluit een aanvullende verzekering af. Dat was vorig jaar nog 53 procent. De mensen die voor een aanvullende verzekering kiezen doen dit voornamelijk voor de fysiotherapie. Bij de tandartsverzekeringen is wel een groei zichtbaar. 23 procent van de verzekerden kiest voor een basisverzekering met een tandartsverzekering erbij. Dit tegenover bijna 18 procent vorig jaar.

Aanpassen of opzeggen

In de laatste week van het jaar veranderen de meeste mensen hun zorgverzekering. Als je wilt overstappen of je polis wilt aanpassen, dan heb je nog drie dagen de tijd om dit te regelen. Uiterlijk op 31 december moet de aanpassing of opzegging bij de (oude) zorgverzekeraar binnen zijn. Stap je helemaal over, dan heb je nog de hele maand januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. “Maar het gemakkelijkste is natuurlijk om voor het einde van dit jaar jezelf aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. Deze zegt dan voor jou de oude zorgverzekering op en dan heb je nergens omkijken meer naar”, adviseert Bulthuis. Geld.nl/Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!