Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer apothekers overwegen actie tegen boze klanten

01-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
medicijnen 930x520
De acties van apothekers in het Gooi krijgen mogelijk een vervolg in andere delen van het land. ,,Het Gooi is de eerste regio die protesteert. We weten dat ook andere regio's overwegen dit te doen'', zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP. ,,Agressie tegen apothekers om medicijntekorten is een landelijk probleem''.
In het Gooi houdt de helft van de 40 apotheken hun deuren woensdag tot het middaguur gesloten uit protest tegen geneesmiddelentekorten en het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars. Zij zijn het zat om voortdurend aan boze klanten te moeten uitleggen waarom ze weer een ander doosje meekrijgen, zegt apotheker Carlo Schneider van Apotheek Zevenend in Laren.

Agressie

Volgens Schneider krijgen apothekers steeds vaker te maken met agressie door leveringsproblemen van medicijnen. ,,Dat is niet het gevolg van het beleid van apothekers, maar van het beleid van de overheid'', aldus de apotheker.
Volgens Klein Nulent krijgt ruim een derde van de baliemedewerkers in apotheken dagelijks te maken met agressie. ,,Dat varieert van schelden en dreigen tot slaan'', aldus de bestuursvoorzitter.

Preferentiebeleid

Het is al langer bekend dat honderdduizenden mensen jaarlijks, zonder medische reden, op een ander merk medicijn worden gezet. Dat komt door het zogeheten preferentiebeleid, waarbij zorgverzekeraars niet meer het duurdere merkmedicijn vergoeden, maar vaak een merkloze variant van hetzelfde medicijn. Volgens Schneider leidt dit tot onveilige situaties van patiënten.
Hij hoopt dat zorgverzekeraars en de overheid de handen ineenslaan om het voorkeursbeleid aan te passen en de medicijntekorten oplossen.

'Tekorten aan te pakken'

Volgens Klein Nulent wordt momenteel onderzocht of medicijnfabrikanten en groothandels grotere voorraden kunnen aanhouden om de tekorten aan te pakken. Een van de problemen is volgens hem de grote afhankelijkheid van China en India voor de productie van geneesmiddelen. ,,Als daar iets misgaat merken wij dat direct''. ANP

Meer over:

apotheek, actie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!