Kassa
theme-icon
Geld

Maximum eigen risico van 150 euro per medische behandeling vanaf 2025

20-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6816 keer bekeken
  •  
Zorgpremie_dokter 1127

Patiënten gaan vanaf 2025 per medische behandeling maximaal 150 euro aan verplicht eigen risico betalen. Nu zijn patiënten vaak in een klap 385 euro kwijt; het huidige maximum aan verplicht eigen risico. De hervorming van het verplicht eigen risico werkt "zowel drempelverlagend als prikkelverhogend." Die verwachting spreekt zorgminister Ernst Kuipers uit in een brief die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Een "minder hoge zorgvraag" is het gewenste effect van de hervorming, zegt Kuipers. Zij draagt "daarnaast bij aan de betaalbaarheid van de zorg.’’ 

De hervorming betreft alleen medisch-specialistische zorg, zoals een behandeling bij een neuroloog in het ziekenhuis. Kuipers gaat de komende maanden kijken of de systematiek ook voor bijvoorbeeld de ggz of de geriatrische revalidatiezorg gewenst en haalbaar is. 

“Lagere zorgkosten lijden tot het beperken zorgpremies”

De minister verwacht dat de zorgkosten met deze maatregel vanaf 2025 jaarlijks 200 miljoen lager zullen zijn. Daardoor kunnen de zorgpremies voor alle verzekerden binnen de perken blijven, schrijft Kuipers. 

De totale hoogte van het verplicht eigen risico blijft tot 2026 op het huidige maximum van 385 euro. Volgens de minister gaan door het "slimmer inrichten" van het verplicht eigen risico één miljoen verzekerden jaarlijks gemiddeld 100 euro minder betalen dan ze nu doen "terwijl er geen verzekerden zijn die jaarlijks méér verplicht eigen risico gaan betalen." 

Nieuwe vormgeving moet zorgmijding voorkomen

De nieuwe vormgeving van het verplicht eigen risico voorkomt zorgmijding, stelt Kuipers. Nu zien sommige mensen af van een behandeling, als ze weten in een keer de 385 euro verplicht risico kwijt te zijn. "De verwachting is dat mensen door de aanpassing minder snel zullen afzien van zorg wanneer zij deze wél nodig hebben."

Hervorming om mensen “kostenbewuster te maken”

De hervorming van het verplicht eigen risico is aan de andere kant ook bedoeld om "mensen kostenbewuster te maken en het gebruik van niet-noodzakelijke zorg af te remmen", zegt Kuipers. 

Hij hoopt dat mensen langer nadenken of nog een foto of nog een behandeling wel echt nodig is. "Mensen zullen minder snel en minder vaak het verplicht eigen risico volmaken en daardoor langer kostenbewust zijn".

Het vrijwillig eigen risico blijft bestaan. Daar moet eerder uit worden geput dan in de huidige systematiek, blijkt uit de brief van Kuipers. "Verzekerden met een vrijwillig eigen risico betalen een groter deel van hun zorgkosten zelf."

Weinig baat bij maximumbedrag voor chronisch zieken, wel andere maatregelen

Mensen die bijna geen zorg gebruiken en niet naar het ziekenhuis hoeven, zullen weinig merken van de maatregel, zegt Kuipers. Veel chronisch zieken daarentegen zullen het verplicht eigen risico "alsnog volmaken", beseft de minister. "Deze groep heeft daarom weinig baat bij een maximumbedrag per prestatie."

Om voor chronisch zieken de zorg betaalbaar te houden, heeft Kuipers eerder andere maatregelen genomen, zo schrijft hij. Hij noemt daarbij het bevriezen van de hoogte van het eigen risico tot en met 2025 en de maximering van de bijdrage van het geneesmiddelenvergoedingssysteem in 2023. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Nanni
Nanni24 jan. 2023 - 9:52

Heb meerdere autoimuunziekten, ben alleen en invalide Betaal al zoveel aan allerlei vervoersmiddelen en ondersteunede therapien en heb huidkanker, wat moet dit worden? Onbetaalbaar. Lijkt wel of ze je dood willen hebben.

rinuszwam
rinuszwam22 jan. 2023 - 11:00

En dit durft men ook nog een fatsoenlijke maatschappij te noemen , waar het alleen maar gaat omtrent Geld ! waardoor er Rijkdom én een Armoede bewust is gecreëerd ! ! Terug naar echte SOLIDARITEIT !! dat is menswaardigheid !! , o.a. ook het toenmalige systeem van Ziekenfondsen !!

tibby
tibby22 jan. 2023 - 10:25

Terug naar het Ziekenfonds is de beste optie voor iedereen. Nu betaal naast je zorgpremie en eigen risico nog steeds voor de meeste medicijnen die je krijgt voor geschreven .

sessi
sessi20 jan. 2023 - 19:51

U dacht dat ieder voor de lol naar de dokter gaat? Als je MS = Multiple Sclerose hebt kun je met ernstige klachten niet blijven door gaan tot dat je erbij neer valt. Je zult dan toch een specialist moeten raadplegen en die kijkt of je een Prednisolon kuur nodig hebt om de ontstekingen te stoppen . die hebben geen keuze. en dan meteen € 150,- betalen. hebben ze dit nog eens in hetzelfde jaar waar je zelf niets aan of af kunt doen dan nog eens € 150,-Zij hebben het zichzelf niet aangedaan, het overkomt je en dat is al erg genoeg dat je in de bloei van je leven wilt gaan werken en dan komt er zo een rotziekte om de hoek. Verschrikkelijk je krijgt minder inkomsten en meer uitgaven. Zo onrechtvaardig. Bah......

sessi
sessi20 jan. 2023 - 19:35

JannyBoe, Wat lees ik nu toch: Het grootste deel is de vergrijzing???Wij hebben altijd overal voor betaald, hoor nog niet bij de vergrijzing hoor. Maar die mensen kunnen er ook niets aan doen dat ze blijven adem halen en blijven door leven. Wil geen asiel zoeker zijn, Als er hier oorlog komt blijf ik zitten waar ik zit. dan laten ze mij maar dood schieten, ga niet vluchten waar naar toe. Maar ik vind dat de overheid chronisch zieken die er ook niet omgevraagd hebben en geen andere keuze hebben, wel erg benadeeld worden. Er zijn mensen die kunnen niets en blijven adem halen. geen inkomen uit werk terwijl ze dat zo graag zouden willen. wat hun rest is om te leven net zo als asiel zoekers, alleen zij moeten de ziekte kosten en eigenrisico - vervoer Bewassing , zeker nu met die dure energie, en alle bijzondere eigen kosten zelf betalen van €1.100,- Mochten ze samen wonen dan wordt het inkomen van de partner erbij geteld. Dat is nog wel behoorlijk aantrekkelijk. er zijn intussen al heel veel medicatie uit het basis pakket uit gegaan, maar voor kwaliteit van leven wel noodzakelijk. Dit moet herzien worden, de werkelijke kosten van chronisch zieken.

2 Reacties
JannyBoe
JannyBoe21 jan. 2023 - 8:32

Hallo @sessi, ja die kosten zitten voornamelijk in de vergrijzing. En zoals ik zelf ook al zei, ouderen kunnen daar niks aan doen, het is niet hun 'schuld'. Het is geen mening hè, het is een feit. Zo liggen de zaken in Nederland. Lees nou eens wat die feiten uitwijzen in een wetenschappelijk onderzoeksrapport. In dit rapport van het CBS kunt u lezen op pagina 16 hoe de zorgkosten explosief stijgen vanaf 70 jaar https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/270082001.pdf Een groep mensen die gevlucht zijn schuld geven van de hoge zorgkosten raakt kant nog wal. het is namelijk niet waar. Het is stemmingsmakerij van de kwalijkste soort. Ik wens u een gezond leven toe, dat sowieso natuurlijk.

JannyBoe
JannyBoe21 jan. 2023 - 10:07

Off topic maar zo is de vergrijzing ook de oorzaak van het steeds meer opschuiven van de AOW leeftijd. Dat is ook niet de 'schuld' van ouderen maar wel feitelijk de oorzaak. Daar hebben mensen last van die hun AOW leeftijd steeds verder uit beeld zien raken. Daar hoor ik ook bij. Jammer maar dat is nu eenmaal een feit waar ik en velen met mij het mee moeten doen. Ouderen is hun AOW van harte gegund.

sessi
sessi20 jan. 2023 - 19:23

Waarom worden chronisch zieken niet eens gecompenseerd. Dis al ruim 25 jaar extreem hoge kosten hebben elk jaar weer, Ook heel veel wat niet declareer baar is bij de Belasting. Niet de gewone chronisch zieken maar die gene die echt helemaal afhankelijk zijn van zorg en hulp ook door hun partner en kinderen. Foei wat een regeling hier. Komt omdat ze het bestaan er niet van weten. Alleen achter het bureau.

Helen 66
Helen 6620 jan. 2023 - 13:54

Elke verandering is geen verbetering. Verlaag de zorgPREMIE! En laat al die asieleisers gaan meebetalen. 62 euro per week leefgeld terwijl alles al gratis is, daar kun je best zorgpremie van betalen. Hun gratis is onze armoede!

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe20 jan. 2023 - 16:17

De belangrijkste reden waarom de gezondheidszorg steeds duurder wordt is de vergrijzing. De kosten stijgen explosief van 70 jaar, vanaf uw generatie zo ongeveer. Dat is niemands schuld maar gewoon een feit waar je niet omheen kunt. Het leefgeld van asielzoekers is voor eten, kleding en zakgeld voor andere uitgaven. Die bijdrage, een schijntje, wilt u die mensen zelfs onthouden! Uw mantra is dat asielzoekers de oorzaak van al het kwaad in de maatschappij zijn. U hitst mensen op, keer op keer. Daarbij voorbijgaand hoe de feiten werkelijk in elkaar zitten en uw eigen verantwoordelijkheid in de maatschappij. Hier zijn wat lezenswaardige feiten hoe zaken écht in elkaar steken: https://npokennis.nl/longread/7488/wie-profiteert-er-van-marktwerking-in-de-zorg https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/hoeveel-geld-krijgen-asielzoekers-in-nederland https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid/vraag-en-antwoord/gezondheidszorg-asielzoekers

t.de.jager
t.de.jager20 jan. 2023 - 11:22

Het eigen risico afschaffen is beter.

sirit
sirit20 jan. 2023 - 10:46

eigenrisico, en eigen bijdrage misschien is het beter inkomens afhankelijk te maken. een minister met een inkomen van 150.000 plus kan makkelijke 3850,00 euro missen als een hardwerkende voor het minimumlloon 385,00 euro. en waarom eigenbijdrage op medisch noodzakelijke medicijnen of ingreep. volgens mij zijn er weinig of geen die iets laten doen als het niet hoeft uitgezonderd uiteraard siliconen vullende ingrepen of iets dergelijks