Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Mars voert grootste terugroepactie ooit uit

24-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Mars-bar
Mars Nederland heeft dinsdag ongeveer 4 miljoen repen uit supermarkten, tankstations en snoepautomaten teruggeroepen. In een Marsreep in Duitsland waren stukjes plastic aangetroffen. Voor de supermarkten en tankstations is de terughaalactie een operatie met veel impact.
Grootste terugroepactie ooit
Niet alleen Marsrepen, maar ook Snickers, Milky Way Mini, Celebrations en Mini Mix zijn teruggeroepen. Wereldwijd gaat het om 55 landen waar de producten uit de schappen zijn gehaald. Het gaat om de grootste ‘recall-operatie’ die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden, weet een woordvoerder van Mars Nederland.
Vernietigen
Het betreft chocoladeproducten met houdbaarheidsdata tussen 19 juni 2016 en 8 januari 2017. Bij de getroffen onderneming kwamen veel vragen binnen, vaak van mensen die iets in huis hadden en wilden weten of dit om één van de getroffen producten gaat en wat ze vervolgens moesten doen. "Wij krijgen de producten graag terug omdat wij ze dan kunnen vernietigen. Dat gebeurt bij een afvalverwerker in het bijzijn van iemand van Mars."
Uit de schappen
Op de hoofdkantoren van onder meer Albert Heijn, Jumbo en Shell is in rap tempo contact gezocht met honderden filialen. Albert Heijn liet een callcenter alle 850 filialen bellen met de mededeling wat er uit de schappen moet worden gehaald. Dat betekent ook dat de Marsrepen, Snickers en andere ‘besmette’ producten niet meer bij de kassa kunnen worden afgerekend. "Als iemand daar al mee aankomt, gaat er een soort alarmpje af", aldus een woordvoerster bij Albert Heijn.
Hetzelfde is het geval bij de 580 winkels van Jumbo. "Het product kan niet meer worden gescand", zegt een woordvoerder. Jumbo benaderde de filialen met een spoedbericht dat alle filiaalmanagers direct zien. "Daarna moeten de producten in principe binnen een paar uur uit de schappen zijn gehaald." Shell instrueerde vijfhonderd tankstations. Ook daar zijn de producten dan binnen een paar uur verdwenen en ingepakt om te worden teruggestuurd. ANP

Meer over:

mars, terugroepactie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar