Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Loungeset of barbecue: hoe goed zijn de spullen in je tuin verzekerd?

08-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5044 keer bekeken
  •  
tuinstoelen tuintafel loungen zomer 1127
Hoe fijn is het om lekker veel tijd door te brengen in je eigen tuin tijdens de zomermaanden. Misschien heb je wel een investering gedaan om het zo aangenaam mogelijk te maken. Een nieuwe barbecue, andere loungeset of misschien wel een zwembad. Voor een onbezorgde tuinvakantie is het wel belangrijk dat die spullen goed zijn verzekerd. Hoe zit het eigenlijk? Welke verzekering vergoedt schade aan je tuinspullen?
Wat direct opvalt bij het napluizen van de voorwaarden zijn de verschillen tussen verzekeraars.

Grote verschillen tussen inboedelverzekeraars

FBTO en Centraal Beheer vergoeden in de standaarddekking van de inboedelverzekering de schade aan spullen in je tuin bij brand, blikseminslag, vandalisme of iemand die per ongeluk je tuin in rijdt. Bij hagel, storm en diefstal wordt alleen schade vergoedt aan spullen die bedoeld zijn om in de tuin te gebruiken, maar er is geen concrete lijst van wat daar wel en niet onder valt. Als voorbeeld wordt een tuinset genoemd.
Allianz Direct vergoedt diefstal van je barbecue uit je tuin wel. Schades door storm en neerslag worden niet vergoed. Maar brandschade weer wel.
Ook bij Univé is tuinmeubilair wel verzekerd tegen diefstal en vandalisme, maar niet tegen storm en neerslag. Belangrijk om te weten! De barbecue in je tuin valt bij Univé helemaal niet onder de standaarddekking. Hiervoor kun je een aanvullende buitenshuisdekking afsluiten.
Overigens vallen spullen in je tuin die niet verplaatsbaar zijn, zoals een vaste buitenkeuken, een ingegraven zwembad of een vaste jacuzzi altijd onder je opstalverzekering.

De barbecue is géén tuinmeubel

De laatste jaren hebben steeds meer mensen een kostbare barbecue aangeschaft, zoals een Green Egg, Weber of Borletti. Maar als zo’n dure barbecue gesloten wordt uit je tuin, valt die meestal niet onder je inboedelverzekering. Een barbecue is namelijk geen tuinmeubel, concludeerde het Kifid in 2017. Neem daarom het zekere voor het onzekere en zet je barbecue altijd in een afgesloten schuurtje als je hem niet gebruikt.

En als ik mijn dure zonnebril, telefoon of tablet laat vallen in tuin?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Je stoot per ongeluk je smartphone van tafel of laat een glas drinken over je tablet vallen. Het kan gebeuren. Als je dat in huis doet, ben je met een allrisk inboedelverzekering vaak wel verzekerd. Maar doe je hetzelfde in je tuin, dan ben je hier niet voor verzekerd met je standaard inboedelverzekering, zo blijkt uit een onderzoek van Geld.nl.

Extra aanvullende tuinverzekering afsluiten?

Zoals je ziet, ben je met een standaard inboedelverzekering voor je spullen in je eigen tuin misschien niet zo goed verzekerd als je denkt. Wie uitgebreider verzekerd wil zijn, kan bij de meeste verzekeraars een aanvullende buitenshuisdekking afsluiten. Je krijgt dan tot een maximaal bedrag schade aan spullen buiten je woning vergoed. Voor kostbare spullen, zoals smartphones, tablets en zonnebrillen, geldt meestal een apart maximumbedrag.

Tip: Controleer wel altijd of je eigen tuin onder de dekking valt, want bij sommige verzekeraars geldt de buitenshuisverzekering niet rondom je eigen huis.
Door: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren
Artikel geüpdatet juli 2021
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

tijger1
tijger122 jun. 2020 - 11:46

Als iemand je tuin inrijdt, betaalt je opstalverzekering als er schade aan het huis is. In ieder geval betaalt de WA verzekeraar van de auto en anders het Waarborgfonds.  Bij een gewone standaard inboedelverzekering is IN HUIS ook ern plons koffie over je mobiel of zo niet gedekt. 

Engelse drop
Engelse drop22 jun. 2020 - 10:58

Ik zie iets heel doms staan kassa, als iemand je tuin in rijd. Dat is altijd verzekerd. Dat betaald de verzekering van de tegen partij.

2 Reacties
bharmsen
bharmsen22 jun. 2020 - 11:29

Stel dat die persoon niet verzekerd is, die zijn er helaas nog genoeg.

tijger1
tijger122 jun. 2020 - 11:47

Dan betaalt het Waarborgfonds.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!