Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Loungeset of barbecue: hoe goed zijn de spullen in je tuin verzekerd?

19 jun 2020
  •  
leestijd 2 minuten
barbecue tuin zomer 1127
Veel mensen brengen door de coronacrisis de zomer dit jaar voornamelijk door in hun eigen tuin. Misschien heb je zelfs al een investering gedaan om die zomerse dagen zo aangenaam mogelijk te maken, zoals het aanschaffen van een nieuw zwembad, barbecue of loungeset. Voor een echt onbezorgde tuinvakantie is het wel belangrijk dat die spullen goed verzekerd zijn. Hoe zit dat eigenlijk? Wat vergoedt je inboedelverzekering bij schade aan spullen in je tuin?

Grote verschillen tussen inboedelverzekeraars

Wat direct opvalt bij het napluizen van de voorwaarden zijn de grote verschillen tussen verzekeraars.
FBTO en Centraal Beheer vergoeden in de standaarddekking van de inboedelverzekering de schade aan spullen in je tuin bij brand, blikseminslag, vandalisme of iemand die per ongeluk je tuin in rijdt. Bij hagel, storm en diefstal wordt alleen schade vergoedt aan spullen die bedoeld zijn om in de tuin te gebruiken, maar er is geen concrete lijst van wat daar wel en niet onder valt. Als voorbeeld wordt tuingereedschap genoemd.
Bij Allianz Direct is het meteen wat strenger. Daar worden schades door storm en neerslag standaard niet vergoed. Bij diefstal en vandalisme krijg je wel een vergoeding voor schade aan: tuinmeubels, tuingereedschap, beelden en verlichting in de tuin, vlaggen en vlaggenstokken, droogrekken en wasgoed.
Univé vergoedt standaard ook geen schades door storm en neerslag aan spullen in je tuin. Deze verzekeraar hanteert bij diefstal en vandalisme een vergelijkbaar lijst van verzekerde schades, met tuinmeubels, - gereedschappen en vlaggenmasten.
Overigens vallen spullen in je tuin die niet verplaatsbaar zijn, zoals een vaste buitenkeuken, een ingegraven zwembad of een vaste jacuzzi altijd onder je opstalverzekering.

Hoe zit het dan met de barbecue?

De laatste jaren hebben steeds meer mensen een kostbare barbecue aangeschaft, zoals een Green Egg, Weber of Borletti. Maar als zo’n dure barbecue gesloten wordt uit je tuin, valt die meestal niet onder je inboedelverzekering. Een barbecue is namelijk geen tuinmeubel, concludeerde het Kifid in 2017 https://www.amweb.nl/schade/nieuws/2017/04/kifid-barbecue-is-geen-meubelstuk-10194129. Neem daarom het zekere voor het onzekere en zet je barbecue altijd in een afgesloten schuurtje als je hem niet gebruikt.

En als ik mijn dure zonnebril, telefoon of tablet laat vallen in tuin?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Je stoot per ongeluk je smartphone van tafel of laat een glas drinken over je tablet vallen. Het kan gebeuren. Als je dat in huis doet, ben je met een all risk inboedelverzekering vaak wel verzekerd. Maar doe je hetzelfde in je tuin, dan ben je hier niet voor verzekerd met je standaard inboedelverzekering, zo blijkt uit een onderzoek van Geld.nl.

Extra aanvullende tuinverzekering afsluiten?

Zoals je ziet, ben je met een standaard inboedelverzekering voor je spullen in je eigen tuin misschien niet zo goed verzekerd als je denkt. Wie uitgebreider verzekerd wil zijn, kan bij de meeste verzekeraars een aanvullende buitenshuis dekking afsluiten. Je krijgt dan tot een maximaal bedrag schade aan spullen buiten je woning vergoedt tot maximaal bedrag. Voor kostbare spullen, zoals smartphones, tablets en zonnebrillen, geldt meestal een apart maximumbedrag.

Controleer wel altijd of je eigen tuin onder dekking valt. Bij sommige verzekeraars geldt de buitenshuis verzekering namelijk niet rondom je eigen huis.
Door: Amanda Bulthuis - Dossier Verzekeren

Meer over:

, , , , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!