Kassa

Lightproducten: maken die echt een verschil?

13-08-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5399 keer bekeken
  •  
Drinken light cola aspartaam suiker
Chips, koek, nootjes, chocola. Deze snacks zijn heerlijk, maar bevatten ook veel ongezonde vetten. Misschien grijp je wel naar de light-varianten, omdat hier minder vetten of suikers inzitten. Maar zijn lightproducten wel gezonder? Zitten er verschillen in lightproducten en kun je lightproducten onbeperkt consumeren? We leggen uit wat ‘light’ precies is en waar je op moet letten.
Fabrikanten mogen de term ‘light’ (soms ook ‘lite’ of ‘verlaagd’) niet zomaar op hun verpakking zetten. Het is namelijk een voedingsclaim en dat betekent dat het moet voldoen aan enkele eisen; een lightproduct moet minstens dertig procent minder kilocalorieën (energie), vet of suikers bevatten dan in een vergelijkbaar product. Zo moet light pindakaas minimaal dertig procent minder vet bevatten dan de originele pindakaas. Op de verpakking moet duidelijk staan of het gaat om de hoeveelheid energie, vet of suiker.

Light niet altijd gezonder

Minder energie, vet of suiker in lightproducten dus. Helaas betekent dit niet per se dat alle lightproducten gezonder zijn dan de normale varianten. Zo wordt vet in lightproducten vaak vervangen door eiwitten en koolhydraten die ook energie (kcal op het etiket) bevatten, met als resultaat dat het product meer calorieën heeft dan je aanvankelijk denkt. Light chips is een goed voorbeeld daarvan. Volgens de Consumentenbond bevat Lay’s light paprikachips een derde minder vet dan normale paprikachips, maar is de hoeveelheid calorieën maar elf procent minder (en niet een derde, zoals je misschien zou verwachten). Lay’s light chips bevatten daarnaast ook meer suiker en zout dan de normale Lay’s chips.
Verder wordt suiker in zoete lightproducten, zoals light-frisdrank, vaak vervangen door zoetstoffen. Ook zoetstoffen bevatten energie. Dranken als Cola Light en 7-Up Light kunnen overigens helemaal suikervrij zijn en dus geen calorieën bevatten, maar Dubbelfrisss Light bevat deels zoetstof en deels suiker en heeft dus wél calorieën.

Lightproduct in een gezond voedingspatroon

Je kunt lightproducten niet onbeperkt eten of drinken, omdat sommige lightvarianten nog veel calorieën bevatten. Maar dat betekent niet dat je het niet in je voordeel kunt gebruiken. Zo kunnen lightproducten een gezond alternatief zijn voor een normaal product, zoals magere yoghurt waar dertig procent minder vet inzit en geen suikers aan toegevoegd zijn.

Meer trek van lightproducten

Er gaat een gerucht rond dat lightfrisdranken zorgen voor een groter hongergevoel. Het Voedingscentrum geeft echter aan dat hier geen aanwijzingen voor gevonden zijn. Er wordt in de meeste studies bij mensen geen effect gevonden van zoetstoffen op glucose- of insulinegehaltes in het bloed. Daarnaast lijken de hersenen niet op dezelfde manier te reageren op zoetstoffen als suiker.
Wel ziet het Voedingscentrum dat consumenten na het drinken van lightdranken meer calorieën op een dag binnenkrijgen dan na het drinken van frisdrank met suiker. Dit kan te maken hebben met psychologische factoren; men denkt al gauw dat een lightproduct gezonder is, waardoor ze er meer van eten of drinken. Uit onderzoeken blijkt dat mensen niet alleen meer light chips eten, maar ook normale chips.
De conclusie van het Voedingscentrum is verder helder: het is onwaarschijnlijk dat je van zoetstoffen in lightdranken meer trek krijgt.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je minder vol raakt van dranken dan van vaste voedingsmiddelen. Het lichaam kan moeilijker calorieën registreren die je binnenkrijgt via een drankje. Als je bijvoorbeeld drie sinaasappels opeet, zit je eerder vol dan van een glas sap waar drie sinaasappels inzitten.

Etiketten goed lezen

Het blijft belangrijk om etiketten goed te lezen om echt te weten wat er in een product zit. Zo bestaan er namelijk verschillende soorten lightproducten. Neem light-frisdranken als voorbeeld; deze kunnen minstens 30 procent minder suikers bevatten of juist nul kilocalorieën.
Diëtisten van het UMCG-ziekenhuis in Groningen vergeleken de etiketten van light pindakaas en normale pindakaas en kwamen tot de conclusie dat light pindakaas helemaal niet veel gezonder is. Hoewel de gewone pindakaas meer vet en calorieën bevat, heeft de light pindakaas veel meer koolhydraten doordat er glucosestroop (suiker!) aan toegevoegd is. Dertig procent minder vet leidt zo uiteindelijk maar tot dertien procent minder calorieën.
UMCG pindakaas

© UMCG

Hoe kun je nou het beste etiketten lezen en de informatie goed interpreteren? In dit Kassa-artikel lees je er alles over.

Trap niet in deze trucjes

Fabrikanten gebruiken termen als light om de consument te verleiden het product te kopen. We zetten een paar aandachtspunten op een rijtje, zodat jij niet in hun trucjes hoeft te trappen.
  • Een lightproduct zegt niets over een product als geheel. Zo kan een product minder suiker bevatten, maar meer vet.
  • Soms bevatten producten al weinig voedingsstoffen of energie van zichzelf, waardoor de term ‘light’ eigenlijk een loze kreet is.
  • Soms gaat de vergelijking van een normaal product met een lightproduct niet op, omdat de samenstelling van het lightproduct totaal anders is.
  • Lightproducten zijn vaak duurder dan gewone producten.

Kassa's Leefstijlprogramma

Kassa besteedt al sinds de jaarwisseling veel aandacht aan het verbeteren van je leefstijl. Via Kassa’s Leefstijlprogramma volgen we negen deelnemers die inmiddels al een halfjaar werken aan gezonde eetgewoontes en gezond bewegen. Ook op onze site lees je wekelijks artikelen met informatie over een gezonde leefstijl. Daarnaast is er de besloten Facebook-groep ‘Kassa: op weg naar een gezondere leefstijl!’. Hier plaatsen we dezelfde content, maar kun je ook ervaringen, tips, filmpjes en recepten delen met de andere Facebook-leden.
Hier lees je meer over de vier GLI-programma’s die worden vergoed vanuit de basisverzekering. Neem contact op met je huisarts om te kijken of je in aanmerking komt voor een GLI en/of een doorverwijzing.
Bron: Consumentenbond, Voedingscentrum, UMCG
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Hassan7777
Hassan777718 aug. 2021 - 17:37

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Susan Benson1
Susan Benson117 aug. 2021 - 9:41

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Susan Benson1
Susan Benson117 aug. 2021 - 9:40

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Voedingsmiep
Voedingsmiep13 aug. 2021 - 9:49

In de inleiding staat minder vet in light jam. Ik denk dat je bedoelt minder suiker in Light jam.

gerrit250
gerrit25013 aug. 2021 - 9:02

Gewoon water, eventueel met een smaakje als Roosvise etc, is de gezondste drank. Even wenen maar het bevalt prima.

2 Reacties
tenormin
tenormin13 aug. 2021 - 14:29

Ik hoef er niet om te wenen hoor, drink altijd water. Iedere dag een vers gevulde fles met ook verse muntblaadjes erin, en ik kan weer vooruit voor de dag.

JannieBoe
JannieBoe13 aug. 2021 - 16:42

Beter een muntblaadje dan de Roosvicee want daar zit heel erg veel suiker in...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!