Kassa

Lidl past verpakking kroepoek aan wegens 'racistische elementen'

06-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20266 keer bekeken
  •  
20220506_lidl_kroepoek

Supermarktketen Lidl past de afbeelding op verpakkingen kroepoek aan na klachten van Asian Raisins, een belangenorganisatie die mensen bewust wil maken van discriminatie tegen mensen met een Aziatische achtergrond. De huidige afbeelding met daarop een man met een lange snor en rijsthoed zou volgens de belangenorganisatie stereotyperend en racistisch zijn.

Daarover sprak Wesly Ye van Asian Raisins eerder deze week in het radioprogramma De Nieuws BV

Mensen die zich bij de belangenorganisatie over de verpakkingen beklaagden, stelden dat ze de afbeelding aanstootgevend vinden en dat ze het niet fijn vinden om deze verpakking te zien liggen in de supermarktschappen.

Kogelhoed en snor

Op de verpakkingen staat een afbeelding van een stuk kroepoek die enige gelijkenis vertoont met een man. Deze figuur draagt een kogelhoed en heeft een lange snor.

De kogelhoed is volgens Ye een symbool dat in het verleden veel gebruikt werd om Aziatische boeren en landarbeiders mee af te beelden, maar de belangenorganisatie stelt dat het een vertekend, achterhaald beeld is. Om die reden willen ze daar niet mee geassocieerd worden.

Ook de snor als stereotiep uiterlijk kenmerk komt volgens Ye voort uit het verleden. Het zou zijn oorsprong vinden in een fictief personage van ongeveer honderd jaar geleden. Dit personage zou symbool staan voor Aziatische expansie en deze karikatuur wordt bijvoorbeeld in oude films geassocieerd met kwaadaardigheid en vijandigheid, zo stelt Ye.

"Stereotype kan leiden tot racisme en discriminatie"

Als Ye de vraag krijgt of hij begrip heeft voor mensen die denken "Het is toch maar een verpakking?", erkent hij dat de afbeelding op de zak kroepoek door veel mensen met een niet-Aziatische achtergrond waarschijnlijk niet zo snel als problematisch wordt ervaren.

Maar, zo vervolgt hij: "De beeldvorming kan uitgroeien tot een stereotype, en uiteindelijk tot racisme en discriminatie."

Lidl past afbeelding aan

Asian Raisins heeft de klachten gebundeld en heeft vervolgens contact opgenomen met Lidl. Daarop kreeg de belangenorganisatie een naar eigen zeggen "positieve reactie".

De supermarktketen heeft na intern overleg besloten dat het eigenlijk anders zou moeten. In het najaar van 2021 is toegezegd dat het ontwerp zou worden aangepast en dat de huidige afbeelding zou verdwijnen. 

De Nieuws BV nam zelf óók contact op met Lidl. Een uitnodiging om aan te schuiven in het radioprogramma werd afgeslagen, wél gaf Lidl een schriftelijke verklaring: "Alhoewel Lidl de kroepoek al lange tijd in deze verpakking verkocht, waren wij niet op de hoogte van de eventuele kwetsende impact."

De supermarktketen vervolgt: "We hebben de reactie van Asian Raisins dan ook direct in onze organisatie besproken en vonden het vanzelfsprekend dat hier een oplossing voor moest komen."

En dus werd de verpakking aangepast. Wel kan het nog enkele maanden duren voordat alle oude verpakkingen uit de schappen zijn verdwenen. Dat heeft volgens Lidl te maken met de doorlooptijd.

Bron: De Nieuws BV / NPO Radio 1 (Bron afbeelding: Lidl & Wikimedia Commons)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

hans burik
hans burik10 mei 2022 - 12:01

uitstekende reaktie van LIDL! ""Kritiek" inzetten om reclame te maken!

keesera
keesera10 mei 2022 - 11:30

Al die initiatieven van de geraakte zieltjes dragen niet bij aan de saamhorigheid in de samenleving. Hoe meer mensen of groeperingen die hun eigen identiteit opeisen, des te meer men de samenleving uit elkaar drijft. Indien overal steeds meer mensen in dezelfde omgeving, des te meer dient men in te schikken en ook soms van jezelf in te leveren. Maar die gedachte past hen natuurlijk niet…

lagerweij
lagerweij10 mei 2022 - 10:32

Wat een kolder, typisch iets voor muggenzifters. Is er nog iets wat wel kan, de hele samenleving vertruttert. Die fabrikanten zijn ook een stelletje angsthazen, alles gladstrijken voordat de verkoop kan schaden .

Meindo
Meindo9 mei 2022 - 20:38

Iedere keer vinden ze weer wat nieuws om over te zeuren, negerzoenen, Zwarte Piet, enz. En nu dit weer wat een onzin.

marindo
marindo9 mei 2022 - 18:45

Er zullen altijd mensen(groepen) blijven die zich aangesproken voelen.Of het nu recent is of ver in de geschiedenis.Ik vraag me dan ook weleens af of deze napluizers elke ochtend opstaan met de gedachte :"Wie of wat kan ik vandaag zwart maken,afkeuren ,afzeiken etc.etc. En als er dan op gereageerd en er ook nog wat medestanders erbij krijgen,kunnen ze weer tevreden en blij gaan slapen om de volgende dag weer met dezelfde gedacht wakker te worden. En als je met mijn reactie niet blij ben neem je dit eerst op de korrel.

gerardvantol
gerardvantol9 mei 2022 - 17:21

Wat een gezeik

pk49
pk499 mei 2022 - 15:17

veel erg intelligente reakties hier! Blijkbaar is het ook verboden bij bepaalde types om te protesteren!

aadjepiraatje
aadjepiraatje9 mei 2022 - 14:45

What's in a Name/ Sorry, maar die Asian Raisins (Aziatische Rozijnen) zij een stelletje krentenkakkers.

keesbakels
keesbakels9 mei 2022 - 14:36

Wie neemt nu een actiegroep serieus die zich de " Aziatische Rozijnen" noemen? Namens het HKC (Hollands Knolraap Commando) eis ik dat op Schiphol het zoenende z.g. Hollandse stel van de deuren verwijderd wordt. Iedere toerist zal denken dat wij klompen dragen, in molens wonen en nog zoenen ook!

Paulus24
Paulus249 mei 2022 - 14:16

Weer eens het bewijs dat actievoerders regeren.

gjvw
gjvw9 mei 2022 - 13:33

Hert wordt steeds gekker in dit land. Noemen ze woke geloof ik en links. Moet je wel hoogopgeleid links zijn. Het grootste deel van de kiezers is dit niet. Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) ooit. Wat is er overgebleven?

vuurplaat
vuurplaat9 mei 2022 - 13:06

wat doen deze debielen hier in ons land pleur op naar poëtin

wim koelewijn
wim koelewijn9 mei 2022 - 11:53

in 1 woord: ongelooflijk.....

Engelse drop
Engelse drop9 mei 2022 - 11:32

Slaan we niet een beetje door met deze onzin. Heb een dikke buik en een brilletje, brilletje turf type ???

kaartendraak
kaartendraak9 mei 2022 - 11:10

SJONGE JONGE JONGE JONGE, WAAR MAKEN WE ONS NU!!!!!!!!!!!!! WEER DRUK OVER. Het klopt ook totaal niet, want kroepoek is niet Chinees(ik zie een chinees in dit plaatje, totaal niet aanstootgevend, maar dat zal vast wel komen omdat ik genechinees ben. Kroepoek is oorspronkelijk indonesisch. Nog even en dat vrouwtje op de conimex verpakkingen mag ook niet meer, dat is nl niet feministisch. Mag ik als vrouw straks nog over straat met een beha aan????????????? of gaat dat ook rascistisch en generaliserend worden???????? Wat een gezeik zeg, ik denk dat ik maar naar de maan verhuis, daar zitten niet van die woke zeikers

aad piraat
aad piraat9 mei 2022 - 10:49

Ik vindt dat het Zeeuws meisje van de betreffende boter verpakkingen moet worden gehaald omdat daarmee verhuld wordt aangegeven dat Zeeuwse meisjes zo geil als boter zouden zijn en dat is zeer beledigend in deze Meetoo tijd.

harrybre
harrybre9 mei 2022 - 10:38

Als pastoors en dominees niet meer vragen, en Nederlanders niet meer klagen, loopt de wereld op z'n eind.... Tsjonge.. wat een gezeur om werkelijk helemaal NIETS...

1 Reactie
anduril
anduril9 mei 2022 - 12:45

Het wordt te gek met dit gezever over discriminatie. Elke groepering heeft wel wat te klagen. Het zijn altijd de minkukels die niets beters te doen hebben die klagen.

54reneetje
54reneetje9 mei 2022 - 10:30

Kogelhoed en snor.. ja goed dat er een rijsthoed op t manneke staat afgebeeld anders zou ik de afbeelding nog met Johan Derksen associëren (kogelhoed kan echt niet want dat stuwt vooral de handel in pistolen omhoog). Wat vreemd dat Lidl zich zo uit de tent heeft laten lokken! Belachelijk en ook lachwekkend. De argumentatie van Asian Raisins is zo zwak en tenenkrommend dat ik me bijna verslikte in een cassavekroepoekje. Ik sluit me volledig aan bij de reactie van Jeroenus. Ik vraag me alleen heel serieus af of Conimex nu ook haar verpakkingen van o.a. de pittige cassave- en Java mild gekruide kroepoek gaat aanpassen, want op de achterzijde ervan zien we zelfs een foto van resp. een Aziatische vrouw met rijsthoed op t land actief en van een Aziatische garnalenvisser met punthoed. Duidelijker kan niet. En dan verzwijg ik voor de vrede maar het logo dat Conimex zich sinds 1932 heeft aangemeten; een exotische (sambal?-) stampende vrouw - alsof iedere Aziatische man of vrouw zich zo uitslooft in het typische Aziatische voedselproces...

Jeroenus
Jeroenus8 mei 2022 - 10:54

Word zo langzamerhand tijd voor een blanke belangenorganisatie op te stellen, de Caucasian Currants, dan gaan we strijden tegen de precies dezelfde principes en idealen. We zullen dan een in impasse komen, of we komen dan misschien eindelijk eens tot inkeer uit deze waanzin. Strijden tegen de blanke vla, het zeeuws meisje, en kan nog wel wat pijnlijkere voorbeelden geven. Het meest trieste vind ik dat zulk soort organisaties en bewegingen helemaal niet helpen aan een vredigere en verdraagzamere wereld. Ze helpen eigenlijk mee aan meer versplintering van ons, zijn we niet gewoon allemaal mens?

2 Reacties
miennaamishaaz
miennaamishaaz8 mei 2022 - 12:18

Wat wel grappis is, is dat hun activiteit op twitter 0.0 is nadat Elon Musk twitter heeft overgenomen/wilde overnemen Elon zij al dat hij dit soort lui van het platform wil verbannen. dus dan weet je al met wat voor types je te maken hebt. Dit soort mensen leven in een bubbel, en denken dat het minste dingetje dat hun niet aanstaat HATE-SPEECH is. Je moet hun Facebook pagina maar eens bekijken, ze hebben een vlaag HAAT gekregen omdat ze zoiets onzinnigs doen. Zelfs de andere Aziatische "afstammende" nederlanders Haten ze, omdat zij hun nu een slechte naam geven. -------- Niet te vergeten, dat ze zichzelf in de kop hebben geschoten, welke nederlander dacht als zij kroekpoek of casava crackers bij de lidl haalden, Zo zien alle aziaten eruit. NEE ze zien, OK kroekpoek, prima dat had ik nou net nodig. Voordat zij het aankaarten dat er een figuurtje opstond, was het mij nog niet eens opgevallen dat dit erop stond.

Output
Output8 mei 2022 - 15:51

Helemaal mee eens. Als mensen zich hier aan storen horen ze misschien niet in onze cultuur thuis. En nee ik ben geen racist, mijn vrouw is Indonesisch/Chinees en fronstte haar wenkbrouwen toen ze de verpakking van de kroepoek zag.

JannieBoe
JannieBoe7 mei 2022 - 12:33

Heel goed dat Lidl dit serieus oppakt. Het is meer dan zomaar een verpakking. Alsof alle Aziaten een kogelhoedje op hebben en een hangsnor. Inderdaad stigmatiserend om ze zo oubollig af te beelden. Net als de 'r' als een 'l' uitspreken als je het over een Chinees hebt of je ogen met je vingers tot een spleet trekken. Elk mens mag voor vol aangezien worden als individu met verstand en gevoel. Een beetje respect graag. Een complimentje voor Lidl!

6 Reacties
Wimpyleiden
Wimpyleiden7 mei 2022 - 17:12

Alsof alle zwiters zwitserse kaasmeisjes zijn die op zwitserse kaas zijn. Waar gaat het heen in dit Land pfffffff

Jeroenus
Jeroenus8 mei 2022 - 11:07

Er word helemaal niet geïmpliceerd dat alle aziaten een punthoedje met een snor hebben met deze afbeelding en of verpakking, er word alleen zo’n poppetje weergegeven. Er had in principe elk ander soort poppetje op kunnen staan, en dus wat betekent, dat het niet uit maakt ondertussen wat voor poppetje je op de ver-akking zet, want je discrimineert altijd. Poppetje met klompen? Probleem met de boeren beweging,

JannieBoe
JannieBoe8 mei 2022 - 13:58

Hallo Jeroenus, daar mist u nu net het hele punt: het is overduidelijk een karikatuur van een Aziaat, een stereotype, beetje simpel ook. Maar misschien is uw suggestie wel een goeie: zet er een poppetje met klompen op. Of nog beter, zet er een plaatje van kroepoek op.

adriaan2
adriaan29 mei 2022 - 10:11

Wat een ouderwetse gedachte. Lidl doet dit niet uit principe maar uit angst dat ze centjes zullen gaan missen. Kerststol, paasstol is ineens feeststol en nog meer. Allemaal zakelijk belang, meer niet. Luister maar eens naar André van Duin die het al in de 70er jaren zong: https://youtu.be/zhuOZq7u6wM

Aadjoh
Aadjoh9 mei 2022 - 13:43

Kwezel!

Aadjoh
Aadjoh9 mei 2022 - 13:43

Zalig zijn de simpele van geest...

miennaamishaaz
miennaamishaaz6 mei 2022 - 21:00

Wat een onzin, het is maar een verpakking. ---- Dit is allemaal dankzij de "woke trash" overgewaaid vanuit de USA. waarbij mensen die helemaal niet "aziatisch" zijn een probleem maken van iets wat niet een probleem is. De kwetsende verpakking is helemaal niet kwetsend, deze mensen willen alleen hierdoor Lidl forceren om nog meer dingen aan te passen, beginnen met iets kleins en daarna veel meer eisen. --- Daarnaas voor een "Nederlandse organisatie" is hun website niet eens in het Nederlands geschreven, ----- Tevens als je op hun facebook pagina kijkt https://www.facebook.com/asianraisins/ zie je dat veel mensen tegen "Asian Raisins" zijn, omdat zij deze verpakking als rasistisch zien. --- HET IS EEN VERPAKKING die er grappig uit ziet. Denk Wesley echt dat de gemiddelde nederlander denkt, oh alle aziaten zien er zo uit? ----

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!