Kassa

Hoge kosten voor afsluiten gas onterecht

17-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
368 keer bekeken
  •  
Gasfornuis gas 930x520
Huishoudens die gasvrij willen wonen, mogen geen hoge kosten in rekening worden gebracht voor het verwijderen van de gasmeter. De Geschillencommissie Energie heeft in een bindende uitspraak bepaald dat het verwijderen van een gasmeter niet noodzakelijk is om van een gasovereenkomst af te komen. Dit lijkt goed nieuws voor huiseigenaren die het niet eens zijn met de ‘boete’ die hun netbeheerder rekent, zodra zij geen gas meer willen gebruiken. Kassa ontdekte in februari van dit jaar dat soms torenhoge ‘boetes’ worden berekend en dat er grote verschillen zijn hoe netbeheerders hiermee omgaan.
Klimaatneutraal
In de komende jaren moeten alle 7 miljoen huishoudens in Nederland klimaatneutraal zijn. Wie nu al zo ver is en geen gas meer wil gebruiken, zegt bij de netbeheerder de gasovereenkomst op. Wie dat niet doet, blijft jaarlijks de aansluitkosten betalen. Een huiseigenaar spande een zaak tegen netbeheerder Liander aan, toen hij hoorde dat het opzeggen van de gasovereenkomst hem meer dan 600 euro zou kosten.
Volgens Liander kan de overeenkomst alleen worden opgezegd als de gasmeter wordt verwijderd. Dit zou noodzakelijk zijn om de veiligheid van het gasnet te waarborgen. Maar volgens de Geschillencommissie Energie is dit niet voldoende bewezen. Als een huiseigenaar alleen vraagt om ontbinding van de overeenkomst mag Liander alleen de kosten in rekening brengen voor het afsluiten van de meter en dus niet voor het verwijderen. Klik hier voor de volledige uitspraak .
Grote verschillen
Kassa toonde aan dat er grote verschillen zijn hoe netbeheerders omgaan met klanten die geen gas meer willen afnemen. Zo verzegelt Stedin de gasmeter gratis voor onbepaalde tijd en vraagt netbeheerder Liander in sommige situaties tot 685 euro voor de complete verwijdering van gasmeter en leiding. Na vragen van Kassa heeft Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van netbeheerders, besloten om de werkwijze van alle netbeheerders gelijk te trekken. Verzegelen wordt straks een tijdelijke maatregel voor maximaal 1 jaar. Mensen die nu hun gasmeter permanent verzegeld hebben, zullen deze straks opnieuw moeten activeren of laten verwijderen. Wat de uitspraak van de Geschillencommissie Energie voor dit beleid betekent, is volgens Netbeheer Nederland nog niet bekend.   

Meer over:

liander
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Nijntje2018
Nijntje201823 mei 2018 - 19:14

Van het gas af. Een beetje warmtepomp kost 10.000 euro en een cv ketel 1.400 euro. Beide gaan 15 jaar mee. Rara wat wil de branche aan u verkopen?

adriaan2
adriaan218 mei 2018 - 16:05

Doordat men overhaast, om politiek gewin, van het gas af wil gaan we in principe "aan het gas". Uiteindelijk moet er onder aan de streep toch het zelfde bedrag uitkomen. Dus platweg gezegd en geschreven: Alles wordt daardoor extra duurder gemaakt.

vergeergr
vergeergr18 mei 2018 - 15:38

ja we moeten allemaal van het gas af en ze lopen wel te zeiken dat iedereen een nieuwe slimme meter moet hebben (ook voor het gas dus )en het gas word dan aan Belgie verkocht de pijpleiding zijn ze al aan het aanleggen 

eltien wijngaard
eltien wijngaard18 mei 2018 - 14:02

tja... wat wil je nog meer? Of juist minder? (Als het maar niet minder van mij is... Je bent gewaarschuwd..))

eltien wijngaard
eltien wijngaard18 mei 2018 - 14:00

wat een geharrewar en gekrakeel.. Gasvrij is prima... als dat maar geen koude douche wordt.. Worden jullie trouwens de laatste tijd ook platgebeld door 010 en 030? En dan ook nog belt consuminderen meer en meer... En valt het jullie ook op dat al die goedbedoelde onzin geen zoden aan de dijk zet? (oké heel wat anders... een droevige oude boer die 80 koeien moet weg doen)... Maar goed... een prettig lang weekend voor jelui> Het zal mijn tijd wel duren Ik zit Bij Energiedirect Bij KPN Bij P.Teune Bij Radar Bij Kassa Bij Expert Bij Koopjedeal Bij Veldhuizen Bij Menzis Bij ANWB met een platina kaart. Bij de belasting Bij de DIGID Bij nog e.e.a. ... Geen idee waar ook al weer. En aan mijn lijf geen polonaise meer. Ik blijf zitten waar ik zit. MOIHUR!! Eltien, Zuidlaren

1 Reactie
tenormin
tenormin18 mei 2018 - 19:48

Zit er iemand aan je lijf dan? Je vergat je platina kaart van KLM (denk ik). ☼

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!