Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoge kosten voor afsluiten gas onterecht

17-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
551 keer bekeken
  •  
Gasfornuis gas 930x520
Huishoudens die gasvrij willen wonen, mogen geen hoge kosten in rekening worden gebracht voor het verwijderen van de gasmeter. De Geschillencommissie Energie heeft in een bindende uitspraak bepaald dat het verwijderen van een gasmeter niet noodzakelijk is om van een gasovereenkomst af te komen. Dit lijkt goed nieuws voor huiseigenaren die het niet eens zijn met de ‘boete’ die hun netbeheerder rekent, zodra zij geen gas meer willen gebruiken. Kassa ontdekte in februari van dit jaar dat soms torenhoge ‘boetes’ worden berekend en dat er grote verschillen zijn hoe netbeheerders hiermee omgaan.
Klimaatneutraal
In de komende jaren moeten alle 7 miljoen huishoudens in Nederland klimaatneutraal zijn. Wie nu al zo ver is en geen gas meer wil gebruiken, zegt bij de netbeheerder de gasovereenkomst op. Wie dat niet doet, blijft jaarlijks de aansluitkosten betalen. Een huiseigenaar spande een zaak tegen netbeheerder Liander aan, toen hij hoorde dat het opzeggen van de gasovereenkomst hem meer dan 600 euro zou kosten.
Volgens Liander kan de overeenkomst alleen worden opgezegd als de gasmeter wordt verwijderd. Dit zou noodzakelijk zijn om de veiligheid van het gasnet te waarborgen. Maar volgens de Geschillencommissie Energie is dit niet voldoende bewezen. Als een huiseigenaar alleen vraagt om ontbinding van de overeenkomst mag Liander alleen de kosten in rekening brengen voor het afsluiten van de meter en dus niet voor het verwijderen. Klik hier voor de volledige uitspraak .
Grote verschillen
Kassa toonde aan dat er grote verschillen zijn hoe netbeheerders omgaan met klanten die geen gas meer willen afnemen. Zo verzegelt Stedin de gasmeter gratis voor onbepaalde tijd en vraagt netbeheerder Liander in sommige situaties tot 685 euro voor de complete verwijdering van gasmeter en leiding. Na vragen van Kassa heeft Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van netbeheerders, besloten om de werkwijze van alle netbeheerders gelijk te trekken. Verzegelen wordt straks een tijdelijke maatregel voor maximaal 1 jaar. Mensen die nu hun gasmeter permanent verzegeld hebben, zullen deze straks opnieuw moeten activeren of laten verwijderen. Wat de uitspraak van de Geschillencommissie Energie voor dit beleid betekent, is volgens Netbeheer Nederland nog niet bekend.   

Meer over:

liander
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!