Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Lek bij ‘Achteraf betalen’ via betaalservice Klarna

20 feb 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4802 keer bekeken
In duizenden webshops in Nederland, bijvoorbeeld bij de MediaMarkt of H&M, kan je achteraf betalen via een betaalservice van de bank Klarna. Je krijgt dan veertien dagen om het product thuis eerst uit te proberen voor je de rekening moet betalen. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat het kinderlijk eenvoudig is om bestelfraude te plegen.
Met alleen drie simpele persoonsgegevens van een andere gebruiker is het mogelijk een bestelling te plaatsen, waarbij jij het product krijgt thuisgestuurd en de ander de rekening ontvangt. Zo kon de Consumentenbond onder andere een paar schoenen, twee dure crèmes, een toetsenbord en ook een iPhone van 950 euro op de rekening van iemand anders bestellen.

Melding van bestelfraude

De Consumentenbond nam in september al contact op met Klarna om te melden dat deze vorm van bestelfraude mogelijk was, maar Klarna heeft dit toen niet verholpen. De accounts van Klarna gebruikers zijn ook niet beveiligd met een wachtwoord of tweetrapsverificatie.

Reactie Klarna

Klarna laat in een reactie weten dat het nu extra verificatie in gaat stellen en dat dit volgende week in werking zal gaan. Maar welke verificatie dat is, wil het bedrijf niet zeggen. De volledige reactie van Klarna lees je hieronder. Joyce Donat van de Consumentenbond is echter sceptisch. "Ze wisten dit in september al, sindsdien hebben ze niets gedaan. Wij gaan over een paar weken opnieuw testen of dit nog mogelijk is."

Proef op de som

Ook Kassa nam deze week proef op de som. Verslaggever Felicia kon een skibroek, een nieuwe jas, een computerspelletje en een luchtje bestellen bij vier verschillende webshops voor ruim 200 euro. Via achteraf betalen met Klarna kon ze er eenvoudig voor zorgen dat de rekening bij redacteur Lisette terecht kwam, die ook een Klarna-account heeft. De Kassa-redacteur zag de bevestigingen van de bestellingen in haar mail voorbijkomen. Maar als deze mailtjes bijvoorbeeld in je spam terecht komen en je kijkt een tijdje niet in de Klarna-app, kan je later voor verrassingen komen te staan.

Wat te doen?

Klarna geeft aan dat een klant die contact opneemt met hen opneemt, omdat het rekeningen heeft gekregen van bestellingen die hij of zij niet zelf gedaan heeft, uiteindelijk niet hoeft te betalen. Aangeraden wordt wel dat de consument zelf aangifte doet bij de politie. Maar het kan ook voorkomen dat iemand met jou betaalgegevens bestellingen plaatst, zonder dat jij dit ziet. Als de mailtjes van de bestellingen bijvoorbeeld in je spam terecht komen. De Consumentenbond raadt dan ook aan als Klarna-gebruiker altijd je ongewenste e-mail te checken en regelmatig op de app van Klarna te kijken of er een bestelling is geplaatst.

Klarna-account beter beveiligen

Op de eigen website geeft Klarna aan dat je als gebruiker zelf de mogelijkheid hebt je account beter te beveiligen. Als de onderzoekers van de Consumentenbond echter de stappen volgen die Klarna aanraadt, is zowel in de app als via de browser niet te vinden hoe je dit zou moeten doen. Het bedrijf heeft op vragen hierover van Kassa niet gereageerd.

Verzoek om account te wissen

Als je een account hebt bij deze bank, kan je het bedrijf ook een verzoek sturen dit account te wissen via het e-mailadres dataprotectie@klarna.nl. Alleen kan het bij Klarna negentig dagen duren, dus drie maanden, voor het je account met je persoons- en betaalgegevens wist. Op waarom wissen van een account niet sneller kan, geeft de bank geen duidelijk antwoord.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

20 feb 2021 - 18:28

Redactie heeft deze comment verwijderd op basis van de spelregels.

1 Reactie
https://mijn.bnnvara.nl/avatar/d10983409ebe9cd352e57c170e82884b4887d66834d5310c187fe486a6243871.png
Klarna Klantenservice20 feb 2021 - 20:48

Beste Gerard, bedankt om ons op de hoogte te stellen. Dit is niet hoe we onze klantenservice voorstellen wanneer een klant een mogelijk ongeautoriseerde aankoop meldt. We hebben een aankoopbescherming om te verzekeren dat je enkel betaalt voor de aankopen die je zelf plaatste. We willen graag bellen en dit verder te onderzoeken.

avatar
wvo20 feb 2021 - 21:27

Precies dit hebben ik en mijn vriendin ieder individueel meegemaakt. Een aantal flinke orders zijn geplaatst op onze namen. Klarna was slecht bereikbaar (enkel gedurende kantoortijden) en deed inderdaad net alsof de beveiliging op orde zou zijn. Op de suggestie dat bij een eerste bestelling een verificatie via iDin zou moeten gebeuren werd niet gereageerd, dat zou de problemen eenvoudig oplossen.

Wat mij opvalt aan de uitzending is dat er gesuggereerd wordt dat je een account moet hebben bij Klarna, echter is dit niet het geval, de orders kunnen op ieders naam gebeuren of je nu een account hebt of niet.

1 Reactie
https://mijn.bnnvara.nl/avatar/d10983409ebe9cd352e57c170e82884b4887d66834d5310c187fe486a6243871.png
Klarna Klantenservice21 feb 2021 - 11:20

Goedemorgen, bedankt voor je reactie. Goed dat je ons hebt gebeld over ongeautoriseerde aankopen. Deze informatie wordt gebruikt om onze fraudepreventie te verbeteren. Bij Klarna heeft het beschermen van onze klanten de hoogste prioriteit. Je leest hier meer over in onze blog: https://www.klarna.com/nl/blog/hoe-klarna-fraude-voorkomt/ Mochten er nog onopgeloste zaken zijn, komen we graag met je in contact om dit verder te onderzoeken.

21 feb 2021 - 6:04

Redactie heeft deze comment verwijderd op basis van de spelregels.

1 Reactie
https://mijn.bnnvara.nl/avatar/d10983409ebe9cd352e57c170e82884b4887d66834d5310c187fe486a6243871.png
Klarna Klantenservice21 feb 2021 - 11:21

Beste Riekie, bedankt dat je ons hiervan op de hoogte stelt. Het leveren van de producten is de verantwoordelijkheid van de webwinkel en je kan best met hen contact opnemen voor meer informatie over de status van je levering. Om meer tijd te geven voor de ontvangst kan je best inloggen bij Klarna om de factuur te pauzeren. Meer informatie hierover kan je hier vinden: https://www.klarna.com/nl/klantenservice/csc/leveringen-en-retouren/ We nemen graag contact met je op om je verdere feedback te onderzoeken.

avatar
paul van baak21 feb 2021 - 8:49

Ik gebruik Klarna wel eens maar dat dit niet beveiligd zou zijn is niet waar. Je kan een pincode gebruiken en die heb ik dan ook om op Klarna te komen.

avatar
Dave lubeck21 feb 2021 - 9:12

Op de eerste plaats ! Snap niet waarom de consument niet gewoon naar een fysieke winkel gaat om te shoppen , daar help je al die zaakjes mee om te blijven overleven . En op de tweede plaats . Tja , Klarna , nog nooit van gehoord . Trouwens in een fysieke winkel heb je geen betalen met Klarna , wat dat ook moge zijn . Ten derde , bestellen via internet vraagt heel vaak om problemen !!! Ten vierde , als je toch op internet betaald die het gewoon via Ideal die iedere bank heeft !! Ik begrijp ook niet waarom er een Klarna bestaat en zeker niet dat mensen zo'n type betalen bestaat . Wat en van wie is Klarna !!!!!! De naam alleen al komt bij mij niet te vertrouwen over . Hou het gewoon op Ideal , of pinnen in de winkel .

1 Reactie
avatar
wvo25 feb 2021 - 21:13

Beste Dave,

Het beeld wat Kassa schetst in de uitzending is te beperkt uit mijn ervaring. U hoeft zelf helemaal geen account bij Klarna te hebben en dus ook hier nooit gebruik van te maken. Het werkelijke probleem is dat iedereen na het verstrekken van een beperkt aantal persoonsgegevens op uw naam een bestelling kan plaatsen, waarna u een factuur ontvangt.

Helaas is dit dus niet iets waar u voor kiest, maar kan het dus ook gebeuren als u altijd in de winkel uw aankopen doet.

avatar
tenormin21 feb 2021 - 16:22

Dave Lubeck, leeft u onder een steen. Winkels zijn gesloten, mocht u dat zijn ontgaan. Uiteraard zou het fijn zijn als mensen bij een "echte" winkel kopen maar dat kan toch al lang niet meer.

avatar
bertdoof21 feb 2021 - 17:19

Ik koop al behoorlijk lang bij Wish en dan betalen via Klarna...nooit geen problemen gehad ook niet met retour etc. echter de laatste tijd krijg ik als ik iets wil bestellen het verzoek om te laten zien wie ik dan wel ben..op zich geen bezwaar tegen, zij het dat de lay-out van een en ander er zo kinderlijk uit ziet dat ik dat niet in durf te villen, o.a. wordt er gevraagd om je inlog code's bij de bank. ik heb hierover twee maal een mail gezonden naar veiligheidsvragen @klarna.nl maar krijg daar geen antwoord op.ik weet niet of BNNVARA de lay-out kent maar ik zou hem op verzoek kunnen mailen ik heb daar screenshots van gemaakt.

avatar
RMS202021 feb 2021 - 18:51

Hallo, wat ons tijdens de uitzending maar ook in dit artikel maar niet duidelijk wordt: Wat nou als iemand op jouw naam, met jouw 3 persoongegevens, een Klara-account opent? Is dat ook mogelijk? Of is het wel zo dat Klara schriftelijk bevestiging eist bij opening van een account?
Hartelijk dank voor deze aanvullende informatie.

En voor redactie, toon a.u.b. een beslisboom als jullie iets onder de aandacht brengen, wie lopen er gevaar en hoe verklein je de kans op misbruik. Dank

1 Reactie
avatar
wvo25 feb 2021 - 21:16

Wat u schetst is inderdaad het probleem, iedereen kan met uw persoonsgegevens een account openen bij Klarna. Dit is dan ook hoe er misbruik van gemaakt wordt, er wordt geen wachtwoord geraden of iets dergelijks.

avatar
Flowerxxx21 feb 2021 - 20:29

Hier ook een aanmaning ontvangen van bijna 600 euro. Kleding besteld op mijn naam maar met een onbekend mailadres en bezorgd op een afhaalpunt. Dit afhaalpunt was niet in mijn woonplaats maar 70 kilometer verderop.

1 Reactie
https://mijn.bnnvara.nl/avatar/d10983409ebe9cd352e57c170e82884b4887d66834d5310c187fe486a6243871.png
Klarna Klantenservice22 feb 2021 - 7:01

Goedemorgen, bedankt voor je reactie. Ik zou je willen verzoeken om deze ongeautoriseerde aankoop te melden bij Klarna om dit te onderzoeken. Meer informatie kan je hier vinden: https://www.klarna.com/nl/klantenservice/ik-heb-een-factuur-of-betaalverzoek-van-klarna-ontvangen-maar-ik-herken-de-aankoop-niet-wat-moet-ik-nu-doen/

avatar
GPlaza22 feb 2021 - 16:36

Als ondernemer met een webshop maak ik gebruik van Klarna. Dat ging goed totdat een slachtoffer van identiteitsfraude zich bij Klarna meldde: er waren 3 maanden geleden(!) spullen bij hem afgeleverd die hij nooit besteld heeft. In die tijd heeft meneer niets ondernomen, maar gewacht totdat Klarna toch echt geld wilde zien. Klarna vond dat ik de goederen dan maar terug moest nemen en het geld retour moest naar die meneer. Zo werkt het natuurlijk niet en heb ze gewezen op het feit dat zij het volledige risico hebben overgenomen bij acceptatie van de bestelling. Geen reactie gehad totdat ik plots bericht kreeg van mijn payment service provider (Mollie): Zij hadden in opdracht van Klarna een chargeback toegepast. Klarna heeft het geld dus terug laten boeken naar hun rekening. De reden? De spullen waren bij de buurman geleverd, omdat meneer niet thuis was. Hierdoor heeft hij volgens Klarna ook pas zo laat kunnen reageren. Dus mensen doe er je voordeel mee:
- Bestel in een willekeurige webshop en reken af met Klarna.
- Zorg dat je op de dag van levering niet thuis bent , zodat de postbode naar de buren gaat.
- Haal de spullen op bij de buren
- Wacht drie maanden en zeg dan dat je niets besteld hebt
- Je krijgt je geld terug van Klarna en de ondernemer zoekt het maar uit.

avatar
MarNos22 feb 2021 - 19:50

Klarna liegt wanneer ze zeggen dat er in Nederland nauwelijks fraude is met hun systeem. Wij zijn zelf 2 weken terug slachtoffer geworden van internetcriminelen die bij webshop About You kleding besteld hebben op een account dat ze aangemaakt hebben op onze naam/adres. Ze kozen voor betaling met Klarna afterpay. Het pakket is niet verzonden naar ons adres maar een Plus supermarkt 100 km bij ons vandaan. Met enkel een naam en adres, vals telefoonnummer en emailadres kun je bestellen wat je wilt. Beveiliging is lek op alle fronten. Webshop die nieuwe klanten zonder enige persoonscontrole op afbetaling spullen stuurt, Klarna een bank die accounts aanmaakt zonder om enige vorm van identificatie te vragen, PTT en Plus post nl punt die niet vereisen dat degene die een pakket ophaalt zich identificeert. En als slachtoffer zitten wij met de ellende en lange nasleep van deze praktijken. Politie heeft wel aangifte opgenomen maar we kregen een brief dat ze niets met de aangifte gaan doen. Criminelen wordt het wel heel makkelijk gemaakt mensen op te lichten. Door alle partijen.

avatar
GerardvdW25 feb 2021 - 12:29


Zit naar Kassa te kijken en zie Klarna voorbij komen en in ene wordt mij iets duidelijk. Enkele maanden kregen we van Klarna een betaalachterstandnota met boete. Het was voor iets wat wij niet besteld hadden totaalbedrag met boete bijna 20 euro. In d3 chat met klarna gegaan. Ik zag het zinloze in terwijl we in onze bestelhistorie duidelijk zagen dat we het niet besteld hadden. In de chat haalde de medewerker de boete eraf en omdat ij het beu was heb ik, omdat het om een flutbedrag ging, de ongeveer 10 euro overgemaakt. Van de hele chat gelukkig screenshots gemaakt. Echter 3 dagen later had Klarna het teruggestort zonder verdere mededeling. Ik dacht ha ze hebben hun foutje ontdekt. Fout ongeveer 3 weken later viel een incasso van de Alektumgroep op de mat. Bedrag nu opgehoogd met 40 euro boete. Contact opgenomen met Klarna, ik had bij de overboeking een foute code ingevoerd schijnbaar. Vandaar bedrag teruggestort zonder mededeling en nu via incassobureau. Deze Alektumgroep is keihard en verwijst alleen naar de foute code en hun incasso. Eind van het liedje is dat dit mij nu 50 euro heeft gekost voor iets wat ik nooit heb gehad. Tot zover onze Klarnaervaring voor ons dus nooit meer.