Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Leerstoel voor onderzoek gevolgen mantelzorg'

19-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderenzorg thuiszorg rolstoel 930 x 520
We weten nog te weinig over de psychische gevolgen die mantelzorgers kunnen ondervinden als ze ernstig zieke familieleden of kennissen verzorgen. Daarom zouden medische centra van universiteiten een leerstoel mantelzorg moeten instellen, vindt minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn). Haar ministerie is ,,meer dan welwillend'' om zo'n leerstoel mede te financieren.
Alzheimer
,,Ik weet dat mantelzorg te veel kan worden voor mensen'', aldus Schippers. ,,In een vergrijzende samenleving mag je verwachten dat de psychische gevolgen alleen maar groter zullen worden. Zeker als je zorgt voor een geliefde met Alzheimer. Dat is gigantische zwaar, fysiek en mentaal. Het is eenzaam.'' De minister heeft een dementerende vader. ,,Hij is stronteigenwijs en aanvaardt de diagnose niet.'' En dat is begrijpelijk volgens de minister. ,,Mijn vader is een onafhankelijke man die in extreme vorm aan zijn vrijheid hecht. Voor hem is deze diagnose werkelijk de grootste mokerslag die je kan geven.''
Bundel
In het boek Het mooiste woord is Herinnering vertellen Schippers en andere bekende Nederlanders, onder wie Freek de Jonge, Co Adriaanse en Linda de Mol, over hun ervaringen met een dementerende vader of moeder. De interviewbundel is een initiatief van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam en verschijnt woensdag, op Wereld Alzheimerdag. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Lomito
Lomito19 sep. 2016 - 10:30

Mantelzorg voor een dementerend familielid is zeer zwaar, ik heb me daar flink in vergist. Na overlijden van mijn moeder heb ik mijn dementerende vader in huis genomen, maar door progressie van de ziekte werd de zorg steeds zwaarder en raakte het gezinsleven verder ontwricht, slapeloze nachten door dwalen en verstoord dag/nachtritme, agressiviteit bij wanen, constant begeleiding nodig bij alle handelingen, weglopen en het ergste vond ik dat hij ook ongelukkig was en daardoor de hele dag voor een bedrukte sfeer in huis gaf. Hij woont sinds enkele maanden in een kleinschalig woonzorgcomplex waardoor ons gezin weer normaal kan functioneren, ik kan weer zoon zijn in plaats van verpleegkundige, gedragstherapeut, nachtzuster, hoofd spoelkeuken, wasjuffrouw, kok, activiteitenbegeleider en ga zo nog maar door, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Ook in het woonzorgcomplex is mijn vader ongelukkig maar dat zal hij altijd bijven door de dood van zijn vrouw.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!