Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Langer onderweg naar bibliotheek

25-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boekenkast1_03.jpg
Mensen moeten steeds verder reizen om een boek of cd te kunnen lenen bij de bibliotheek, doordat er de laatste jaren veel bibliotheken zijn dichtgegaan. In kleine gemeenten in Zeeland en Friesland hebben mensen de bibliotheek al niet meer op loop- of fietsafstand. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.
Reizen
Volgens het statistiekbureau moeten Friezen en Zeeuwen gemiddeld 2,9 kilometer afleggen tot de dichtstbijzijnde bibliotheek. De inwoners van de Friese gemeenten Menameradiel, Dongeradeel en Littenseradiel moeten er meer dan 4 kilometer voor reizen, inwoners van Ferweradiel ruim 8,5 kilometer.
De inwoners van de gemeente Noord-Beveland (Zeeland) zijn het langst onderweg. De dichtstbijzijnde bibliotheek ligt er op 14,6 kilometer afstand. In het Zeeuwse plaatsje Kamperland moeten mensen zelfs 18 kilometer afleggen om een papieren boek te kunnen lenen.
Inwoners van Amsterdam, met ruim 20 bibliotheken, hoeven relatief het minst ver te reizen. De Amsterdammers in de wijk Stadsdeel West wonen maar gemiddeld op 700 meter afstand van een bibliotheek.
Bezuinigingen
Nederland telde vorig jaar 1030 bibliotheken. Twee jaar eerder waren dat er nog ruim 1070. De daling is voor een deel veroorzaakt door bezuinigingen op kunst en cultuur, waardoor ook bibliotheken hun deuren hebben moeten sluiten. Daarnaast zijn er de laatste jaren steeds minder mensen lid van een openbare bibliotheek. Dat komt onder meer door de opkomst van e-books. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!