Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Lagere overheden: zonder steun kwart minder ov-aanbod in 2023

15-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1788 keer bekeken
  •  
amsterdam tram openbaar vervoer ov 1127

Lagere overheden zijn bang dat het ov-aanbod kariger wordt in 2023. Als het kabinet volgend jaar niet meer geld beschikbaar stelt voor openbaar vervoer, zullen de bus, tram, metro en trein ‘veel minder’ gaan rijden. De vervoerregio’s Amsterdam en Rotterdam-Den Haag en de provincies waarschuwen hiervoor.

Het hele jaar kunnen vervoerders nog aanspraak maken op een vergoeding van de overheid, meldde het kabinet donderdag. Dit om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De ondersteuning is wel doorgetrokken naar het einde van dit jaar, maar zal in 2023 niet meer beschikbaar zijn.

Toch is het extra geld ook volgend jaar nodig om het openbaar vervoer in stand te houden, volgens de lagere overheden. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) noemde de verlenging van de coronasteun tot eind dit jaar al een "uitzonderlijk besluit", aangezien er nu geen coronamaatregelen meer gelden.

'Ov is een vitale sector'

"We hebben met het kabinet afgesproken elkaar in deze crisis vast te houden. Het ov was en is immers een vitale sector", schrijven de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en de Amsterdamse wethouder Egbert de Vries.

Ook de NS liet donderdag al weten te verwachten "dat het nog jaren kan duren voordat de reizigersaantallen van voor corona terug zijn". De spoorwegmaatschappij wil daarom in gesprek blijven met het kabinet over "een structurele oplossing."

'Nieuwe woningen kunnen niet worden gerealiseerd'

Freek Bos, directeur van reizersvereniging Rover uit ook zijn zorgen. "De economische gevolgen zullen enorm zijn. We zullen verder dan ooit komen te staan van het realiseren van onze klimaatdoelen. En dan heb ik het ook nog niet over de vele mensen die hun baan kwijtraken of niet meer met het ov naar hun werk kunnen. Zonder voldoende vervoer kunnen ook tienduizenden nieuwe woningen niet gerealiseerd worden" ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

gerardvantol
gerardvantol16 apr. 2022 - 13:17

Is niet direct toe te schrijven aan Corona, maar de ex-reizigers hebben gemerkt dat met eigen vervoer je sukken comfortabeler en goedkoper uit bent.

Gentleman
Gentleman16 apr. 2022 - 10:56

Het is heel simpel, die verd.... privatiseringen terugdraaien

hidkees
hidkees15 apr. 2022 - 10:12

Er zijn hier ter plaatse al buslijnen opgeheven. OV moet uitgebreid worden ten koste van het privévervoer. Zie de argumenten van Rover.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!