Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Kuchschermen in stad- en streekvervoer tegen coronavirus

10 aug 2020
  •  
leestijd 1 minuten
ouderen reizen bus ov (1127x634)
De komende weken worden trams, stads- en streekbussen voorzien van 'kuchschermen' voor chauffeurs. Hierdoor wordt voorin instappen voor reizigers weer mogelijk, zodat een betere controle mogelijk is en zwartrijden wordt tegengegaan. Dat legt voorzitter Pedro Peters van koepelorganisatie OVNL uit aan De Telegraaf.

De stads- en streekvervoerders maakten vandaag enkele maatregelen bekend. De vervoerders zagen sinds de coronacrisis een toename  in het aantal mensen dat zonder geldig vervoersbewijs reist. Normaal ligt dit percentage op een a twee procent, nu op zo'n twintig procent.

Maatregelen in streek- en stadsvervoer

Extra ventilatie helpt in het tegengaan van besmettingen in het openbaar vervoer, blijkt uit testen van TNO in opdracht van OVNL. Daarom zullen chauffeurs ook bij iedere halte hun voertuig doorluchten, door alle deuren te openen. Verder wordt er een eenrichtingsverkeer ingevoerd. Dat betekent dat mensen voorin moeten instappen en achterin moeten uitstappen. Daarnaast helpen kuchschermen overdracht van het virus te voorkomen. Zo wordt de kans op blootstelling aan het coronavirus volgens Peters van OVNL nog kleiner.

In oktober overal in stad- en streekvervoer kuchschermen

Het gelijktijdig openen van voor- en achterdeur in combinatie met kuchschermen leidt volgens TNO-onderzoeker Jan Souman tot een sterkere reductie van de aerosolniveaus. Daarom beveelt hij aan voertuigen bij elke halte even te laten luchten door de deuren te openen. Begin september zal het eerste stad- en streekvervoer met een kuchscherm de weg op gaan. In oktober moet al het stad- en streekvervoer van een kuchscherm zijn voorzien.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar