Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kuchschermen in stad- en streekvervoer tegen coronavirus

10-08-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderen reizen bus ov (1127x634)
De komende weken worden trams, stads- en streekbussen voorzien van 'kuchschermen' voor chauffeurs. Hierdoor wordt voorin instappen voor reizigers weer mogelijk, zodat een betere controle mogelijk is en zwartrijden wordt tegengegaan. Dat legt voorzitter Pedro Peters van koepelorganisatie OVNL uit aan De Telegraaf.

De stads- en streekvervoerders maakten vandaag enkele maatregelen bekend. De vervoerders zagen sinds de coronacrisis een toename  in het aantal mensen dat zonder geldig vervoersbewijs reist. Normaal ligt dit percentage op een a twee procent, nu op zo'n twintig procent.

Maatregelen in streek- en stadsvervoer

Extra ventilatie helpt in het tegengaan van besmettingen in het openbaar vervoer, blijkt uit testen van TNO in opdracht van OVNL. Daarom zullen chauffeurs ook bij iedere halte hun voertuig doorluchten, door alle deuren te openen. Verder wordt er een eenrichtingsverkeer ingevoerd. Dat betekent dat mensen voorin moeten instappen en achterin moeten uitstappen. Daarnaast helpen kuchschermen overdracht van het virus te voorkomen. Zo wordt de kans op blootstelling aan het coronavirus volgens Peters van OVNL nog kleiner.

In oktober overal in stad- en streekvervoer kuchschermen

Het gelijktijdig openen van voor- en achterdeur in combinatie met kuchschermen leidt volgens TNO-onderzoeker Jan Souman tot een sterkere reductie van de aerosolniveaus. Daarom beveelt hij aan voertuigen bij elke halte even te laten luchten door de deuren te openen. Begin september zal het eerste stad- en streekvervoer met een kuchscherm de weg op gaan. In oktober moet al het stad- en streekvervoer van een kuchscherm zijn voorzien.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!