Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

KPN weerspreekt verwijt afluisteren

13-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Telecomconcern KPN luistert klanten niet af en kijkt niet naar de inhoud van berichten die abonnees versturen. Dat meldde KPN donderdag na verwijten dat het concern een omstreden technologie inzet om het dataverkeer te analyseren. Volgens kenners is met deze technologie, genaamd Deep Packet Inspection (DPI), precies na te gaan wat mobiele internetters doen.
KPN analyseerde het dataverkeer om de opkomst van de applicatie WhatsApp in kaart te brengen, zo meldde het bedrijf woensdag bij de presentatie van het strategieplan. Het bedrijf wil deze zomer overstappen naar een nieuw verdienmodel, waarbij bellen over internet apart verrekend wordt. Om dat mogelijk te maken, wordt de techniek van DPI toegepast. ,,KPN kijkt niet naar de inhoud van berichten. KPN onderzoekt op dit moment of alle regels met betrekking tot het bewaren van analysegegevens zijn nageleefd'', aldus het concern. Digitale Burgerrechterbeweging Bits of Freedom zette eerder grote vraagtekens bij DPI. De organisatie roept abonnees van KPN op aangifte te doen bij de politie, omdat KPN de wet zou overtreden wat betreft het aftappen van privégegevens. Ook stelt Bits of Freedom op de website dat het ,,afluisteren van mobiel internetverkeer door KPN'' in strijd is met het Cybercrime Verdrag van de Raad van Europa. VVD-Kamerlid Afke Schaart heeft veel vragen over de praktijken van KPN. Ze vraagt zich af of het bedrijf naar de inhoud van de berichten kijkt of alleen op netwerkniveau kijkt. ,,Duidelijkheid is nodig in het belang van privacy van de consument.'' Haar D66-collega Kees Verhoeven vindt dat KPN met DPI internetters bespioneert. ,,Alsof de postbode al onze brieven opent.'' Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zegt de kwestie te bestuderen en niet te kunnen reageren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!