Kassa

Kosten voor graf gestegen tot boven 3000 euro

  •  
15-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
erfrecht begrafenis kist 1127

De kosten voor een eenpersoons particulier graf zijn in Nederland opgelopen tot gemiddeld 3036 euro. In 2020 was dat nog 2949 euro. Een crematie, zonder dienst, kost gemiddeld 694 euro. Dat was een jaar geleden 684 euro. Dit blijkt uit onderzoek van uitvaartonderneming Monuta onder 1697 begraafplaatsen en 107 crematoria.

De duurste gemeentelijke begraafplaats is, net als in 2020, Esserveld in Groningen. De kosten voor een graf met een looptijd van dertig jaar stegen daar met ruim 4 procent naar 8422 euro. Aanvoerder van de top 10 van goedkoopste gemeenten is het Overijsselse Losser waar een graf met een looptijd van twintig jaar 765 euro kost, tegen 748 euro in 2020.

Consumenten kiezen steeds bewuster voor begraven

Volgens Monuta kiezen consumenten steeds bewuster voor begraven. "Steeds vaker bereiden zij zich voor op het onvermijdelijke afscheid. Zo kijken zij naar het soort begraafplaats, de plekken die daar beschikbaar zijn, hoe de begraafplaats eruitziet en naar de prijs. Ze gaan vergelijken", aldus CEO Quinten Fraai van Monuta.

Gemeentelijke begraafplaatsen gaan verschillend om met grafrechten en begraafkosten

Gemeentelijke begraafplaatsen gaan volgens het uitvaartbedrijf verschillend om met onder meer de duur van grafrechten en begraafkosten. Fraai: "Daardoor kan de consument geen goede vergelijking op prijs maken met een ander soort begraafplaats in de omgeving." Daarom pleit Monuta voor uniformiteit. Het bedrijf heeft dat in 2020 aangegeven bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Volgens Monuta wordt hier nog dit jaar werk van gemaakt. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!