Kassa

Kosten repatriëring uit 'rood' land mogelijk voor reiziger

03-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
581 keer bekeken
  •  
vakantie boeken reizen geld 1127

Wie naar een land reist met een "donkerrood" negatief reisadvies, zal mogelijk zelf moeten betalen voor de kosten van repatriëring in geval van nood. Deze optie laat demissionair minister Ben Knapen (Buitenlandse Zaken) "serieus onderzoeken."

"Ik vind het niet kunnen dat mensen naar zo'n gebied afreizen en dan vervolgens de rekening bij de samenleving neerleggen als ze eruit gehaald moeten worden", aldus Knapen in een debat in de Tweede Kamer. De minister doelt op landen die kleurcode rood als reisadvies hebben en waarvoor het ministerie waarschuwt er niet heen te reizen.

Afghanistan als voorbeeld

De kwestie is door de situatie in Afghanistan actueel. Toen de radicaalislamitische Taliban daar in augustus de macht overnamen, bleken daar veel meer Nederlanders te verblijven dan het ministerie van Buitenlandse Zaken dacht. Voor het land gold al vele jaren het strengste negatieve reisadvies.

Nederlanders die uit Afghanistan moesten worden gehaald, hoeven niet te vrezen hiervoor nog een rekening te krijgen. Dat is "onuitvoerbaar", aldus Knapen. De situatie was in Afghanistan "bijzonder chaotisch" en het ministerie van Buitenlandse Zaken moest ook "improviseren".

In een korte periode in augustus werden uiteindelijk met een transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht ongeveer 2500 mensen uit Afghanistan geëvacueerd. Er zijn in Afghanistan nog steeds meer dan honderd mensen met een Nederlands paspoort, zei de minister. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

vuurplaat
vuurplaat3 nov. 2021 - 12:01

Waarom zou je naar dit land gaan Ik denk dat je helemaal niet naar zo'n land moet gaan en ga je toch dan ga je op je eigen risico en zijn de kosten allemaal voor jou en dat vind ik terecht.

lagerweij
lagerweij3 nov. 2021 - 11:50

Neem je het risico om naar corona rood gekleurde landen te reizen, dan moet je ook zelf de consequenties aanvaarden en als het misgaat daar zelf voor zorgen, te gek voor woorden dat de regering daarvoor moet zorgen. Dat er dan ook heel veel in Nederland wonende Afghaanse vluchtelingen in Afghanistan blijken te zijn, die hier zijn omdat Afghanistan onveilig zou zijn!!!!, en die moeten dan teruggehaald worden door de regering. Hoe krom wil je het hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!