Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kosten cursussen en opleidingen vaak onbekend bij cursist

21-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
700 keer bekeken
  •  
schrift.jpg
Uit recent marktonderzoek in opdracht van cursuszoekmachine Cursusvoor.nl blijkt dat Nederlanders vaak geen idee hebben wat de kosten zijn van de cursussen en/of opleidingen die ze volgen. Van de mensen die een opleiding volgden weet 47,8 procent niet wat de opleiding kost, terwijl dit percentage bij mensen die cursussen volgden maar liefst 73,4% bedraagt. De gemiddelde kosten van de personen die wel weten wat de cursus of opleiding heeft gekost zijn 1747 euro bij opleidingen en 1258 euro bij cursussen. De door 376 respondenten ingevulde enquête richtte zich tot inwoners van Nederland, van 18 jaar of ouder, die momenteel geen voltijdopleiding volgen (of die reeds eerder een opleiding op MBO, HBO of WO hebben afgerond).
Betaalt de werkgever de opleiding of cursus? Waarom de kosten niet bekend zijn, is in dit onderzoek niet bekeken, maar andere gegevens impliceren dat dit wellicht veroorzaakt wordt omdat de werkgever de cursus of opleiding betaald. Op de vraag bij welke cursusaanbieder de cursus is gevolgd geeft een groot deel van de respondenten aan niet te weten bij welke cursusaanbieder de cursus is gevolgd (11%). Van 13,4% weten we zeker dat de cursus via het werk / bedrijf' is aangeboden.
Hoe vaak? Hoe lang? Voor welke prijs? En waar? Het onderzoek laat nog enkele andere bevindingen zien. - Slechts 37% van de respondenten volgde één of meerdere cursussen of opleidingen in de afgelopen drie jaar. - Van de mensen die opleidingen volgen geeft 94% aan er maar 1 in de afgelopen drie jaar te hebben gevolgd. Respondenten die aangaven cursussen te volgen deden dat meestal vaker dan eenmaal in de afgelopen 3 jaar (54,1%) - Ongeveer 31% van alle cursussen duurt maximaal 2 dagdelen, 26% duurt 3 tot 6 dagdelen, 12% duurt 7 tot 10 dagdelen en 31% duurt 11 of meer dagdelen. - De kosten van opleidingen bedragen meestal minder dan 2250 euro (slechts 14,3% is duurder). De kosten van cursussen bedragen meestal minder dan 1500 euro (slechts 21,1% is duurder). - Hoewel thuisstuderen het laatste decennium in opmars lijkt te zijn vanwege de mogelijkheden van e-learning, blijft het studeren op de locatie van de opleider of cursusaanbieder veruit favoriet. Ongeveer 20% volgt de cursus of opleiding thuis, terwijl ongeveer 60% de cursus of opleiding op de locatie van de opleider of cursusaanbieder volgt. De overige 20% volgt de cursus of opleiding op het werk.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!