Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Koopkracht 2019: wie gaan er het meest en minst op vooruit?

18-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
kleingeld 930x520
Rijke gepensioneerden gaan het meest profiteren van de belastingmaatregelen die het kabinet op Prinsjesdag heeft aangekondigd. Hun koopkracht stijgt met 2,7 procent, is de verwachting. De grote 'verliezers' van de kabinetsmaatregelen zijn alleenstaande ouders met een minimumloon.
Het gaat om de groep getrouwde AOW'ers met een aanvullend pensioen van 30.000 euro. Bij de oudere paren met een aanvullend pensioen van 10.000 euro gaat het om een stijging van 1 procent. Gepensioneerden met uitsluitend een AOW kunnen rekenen op 1,1 procent meer koopkracht. Voor alleenstaanden met AOW gaat het om 1 procent. Als zij een aanvullend pensioen van 10.000 euro hebben, om 1,2 procent.

Baat bij verlaging belastingtarieven en kortingen op heffingen

De rijke ouderen hebben het meest baat van de verlaging van de belastingtarieven en hogere kortingen op de heffingen. Zo wordt onder meer de ouderenkorting verhoogd met 160 euro.
Ook groepen werkenden gaan er in verhouding meer op vooruit, waarbij ook loonstijgingen worden meegerekend. Bij een algemene gemiddelde koopkrachtstijging van 1,5 procent volgend jaar zijn alleenverdieners met kinderen en een modaal inkomen (36.000 bruto) spekkoper: zij krijgen 2,2 procent meer koopkracht. Verder gaat het om tweeverdieners met twee modale inkomens zonder kinderen (een plus van 2,1 procent) en om alleenstaanden die modaal verdienen (2,1 procent meer).

Alleenstaande ouders met minimumloon 'grote verliezers'

De grote 'verliezers' van de kabinetsmaatregelen zijn alleenstaande ouders met een minimumloon. Zij kunnen volgend jaar niet meer dan 0,3 procent erbij verwachten omdat de belastingverlagingen voor hen nauwelijks effect hebben.
Niet-werkende alleenstaanden en alleenstaande ouders (sociale minima) kunnen hopen op een plusje van 0,9 procent. Bij de rijkeren ziet de groep tweeverdieners met kinderen en 3,5 keer modaal de koopkracht ook met niet meer dan 0,9 procent stijgen.

Kabinet: 96 procent meer koopkracht

In totaal gaat zo'n 96 procent van de huishoudens er volgend jaar in koopkracht op vooruit. Het gaat om gemiddeld 500 euro per huishouden.
,,In de eerste begroting van dit kabinet staat voorop dat werken meer moet lonen. Ook wil het kabinet dat mensen merken dat de economie volop draait'', aldus minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
Voor gezinnen trekt het kabinet een half miljard extra uit. De kinderbijslag gaat omhoog: voor een gezin met twee kinderen op de basisschool komt er 150 euro bij. Daarnaast stijgt de kinderopvangtoeslag. Ook de zorgtoeslag voor paren gaat omhoog.

'Meer over, ondanks duurdere boodschappen'

Daarentegen stijgt het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. ,,Maar ook al worden sommige boodschappen duurder, door het totaal aan maatregelen zullen de meeste mensen merken dat ze meer overhouden'', aldus de bewindslieden. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor