Kassa

Kleine verzekeraar controleert nota's beter

26-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgkosten_13.jpg
Kleine en regionale verzekeraars controleren zorgnota's beter dan de grote zorgverzekeraars. DSW, Zorg en Zekerheid en De Friesland scoorden het beste in 2012. De andere verzekeraars moeten beter hun best doen bij de controle van de rekeningen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De NZa heeft uitgezocht welke verzekeraars de nota's die ze binnenkrijgen het beste controleren en onjuistheden in declaraties het beste opsporen.
,,Zorgverzekeraars zijn verplicht erop toe te zien dat rekeningen kloppen met de zorg die is geleverd'', legt een woordvoerster van de NZa uit. ,,Verzekeraars hebben heel veel gegevens over declaraties. Als ze merken dat het ene ziekenhuis veel duurdere behandelingen declareert dan het andere ziekenhuis of dat ggz-organisatie X opvallend anders declareert dan ggz-organisatie Y, moeten ze uitzoeken hoe dat komt.''
Premie verlagen
Daarnaast houden de verzekeraars op deze manier de uitgaven aan zorg in de hand, aldus de NZa. ,,Zorgverzekeraars die goed zorg inkopen en veel doen aan fraudebestrijding, kunnen hun premie het jaar erop verlagen'', aldus de woordvoerster.
Boete
Verzekeraars die nota's niet goed controleren en te weinig werk maken van fraudebestrijding, kunnen maatregelen verwachten van de NZa en eventueel zelfs een boete krijgen.
Fraude
In 2012 werd 2,3 miljoen euro aan fraude met zorgnota's opgespoord door zorgverzekeraars. Volgens de NZa zijn de controles de afgelopen jaren zichtbaar verbeterd en zeggen de zorgverzekeraars dat dat over 2013 ook het geval is. ,,Of dat ook echt zo is, zal volgend jaar blijken'', zegt de woordvoerster. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!