Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kindervuurwerk niet kinderachtig

16-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1123 keer bekeken
  •  
Vuurwerk_930x520
Terwijl de discussie over het verbieden van consumentenvuurwerk rond de jaarwisseling alweer is losgebarsten, heeft bijna niemand het over het vuurwerk dat het hele jaar door mag worden verkocht. Aan kinderen van 12 zelfs. Dat kan omdat het volgens de overheid en politie relatief ongevaarlijk is en nauwelijks voor overlast zorgt. Maar klopt dat wel, is dit zogenaamde kindervuurwerk wel zo onschuldig?

Populair bij kinderen

De schappen van winkelketens als de Lidl, Big Bazar en vooral de Aldi liggen deze maand vol met knetterkings, ratellinten en andere vuurspuwers. Het lijkt sprekend op het zware vuurwerk dat alleen in de dagen tussen Kerst en Oud- en Nieuw mag worden verkocht. Maar dit lichtere fop- en schertsspul, ook wel kindervuurwerk genoemd, mag het hele jaar door worden verkocht, al gebeurt dit vooral in december in aanloop naar de jaarwisseling. Vooral bij kinderen is het populair omdat het makkelijk verkrijgbaar is zolang je maar boven de 12 jaar bent.

'Veilig vuurwerk bestaat niet'

Tot 2012 viel dit vuurwerk nog onder het zwaardere vuurwerk maar door een nieuwe Europese richtlijn en een Nederlandse vertaling daarvan kwam dit lichtere spul in Categorie 1 terecht, samen met sterretjes en knalerwten. Redelijk ongevaarlijk dus en dus vrij verkrijgbaar voor iedereen boven de 12. Maar veilig vuurwerk bestaat niet, zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Rotterdamse Oogziekenhuis en een van de initiatiefnemers van het Vuurwerkmanifest dat pleit voor een verbod op consumentenvuurwerk.

'Categorie 1 vuurwerk is niet ongevaarlijk'

De Faber ziet elk jaar weer de soms ernstige gevolgen van ongelukken met vuurwerk. Ook dit zogenaamde ongevaarlijke Categorie 1 vuurwerk is niet ongevaarlijk, stelt hij. Juist voor kinderen is dit aantrekkelijk: je kunt er makkelijk aan komen en het is niet duur. En het is een sport om ermee te experimenteren, de rotjes of vuurspuwers bij elkaar binden en afsteken, maximaal effect gegarandeerd!

'Je bent een rund als je...'

Je bent een rund als je met vuurwerk stunt, de voorlichtingscampagne van jaren geleden, is nog steeds actueel. Want soms gaat het fout, weet ook De Faber die ook slachtoffers van dit kindervuurwerk ziet. Onlangs nog, een paar millimeter had het gescheeld of een jonge patiënt was zijn linkeroog kwijt geweest. Omdat hij met vriendjes met kindervuurwerk had lopen klooien.

11 jarigen kopen handenvol vuurwerk

Genoeg redenen om je af te vragen of dit spul nog wel aan kinderen van 12 moet worden verkocht. En hoe goed wordt die leeftijd eigenlijk gecontroleerd. Niet heel erg, blijkt uit een experiment dat we deden bij Lidl, Aldi en Big Bazar. Bij zowel Lidl als Aldi liepen onze Kassa supergirls Olivia en Kyran, allebei 11 jaar, zonder problemen naar buiten met handen vol vuurwerk. Alleen bij de Big Bazar lukte het niet.

Geschrokken supermarkten

Kassa heeft zowel Aldi als Lidl om een reactie gevraagd waarom de leeftijdgrens hier niet gehandhaafd is. Beide winkelketens reageerden geschrokken en hebben maatregelen aangekondigd. Lidl heeft zelfs besloten om vanaf 2018 geen vuurwerk meer te verkopen aan kinderen onder de 16, nu al de minimumleeftijd voor het zwaardere Categorie 2 vuurwerk.

Aldi: geen legitimatie, geen vuurwerk

Aldi heeft naar aanleiding van deze reportage besloten om geen vuurwerk meer te verkopen aan kinderen die zich niet kunnen legitimeren. Lidl gaat nog een stap verder en verkoopt vanaf volgend jaar alleen nog maar vuurwerk aan 16 jaar en ouder. En dat allemaal dankzij onze Kassa supergirls van elf, Olivia en Kyran!

Reacties Aldi en Lidl

Lees de uitgebreide reacties van de supermarkten Aldi en Lidl .
Wie meer over het vuurwerkmanifest wil weten kan terecht op vuurwerkmanifest.nl. Meer informatie ook op de website van de politie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!