Kassa

Kassa’s Leefstijlprogramma: Stress en piekeren

23-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
911 keer bekeken
  •  
Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht en zelfs één op de zeven heeft te maken met obesitas. Daarom is op 9 januari de aftrap gegeven voor Kassa’s Leefstijlprogramma. 
In Kassa's Leefstijlprogramma kijken we mee met negen Kassa-kijkers, die gezamenlijk een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) aangaan. Hierbij gaan ze werken aan een gezonde(re) leefstijl. Er wordt uiteraard gekeken naar afvallen en bewegen, maar ook naar onderliggende zaken zoals slaaptekort, stress en medicijngebruik. Het GLI-traject waar de deelnemers onderdeel van uitmaken duurt in totaal twee jaar. Meer informatie over zo’n leefstijlinterventie is hier te vinden.

Gastvrouw Josefina (62)

Een van de deelnemers is de Spaanse Josefina, werkzaam als gastvrouw in een verpleegtehuis en woonachtig in Rotterdam. Ze heeft een onregelmatig eetpatroon en wil leren gezond te leven. Sinds haar zoon een paar jaar geleden uit huis is gegaan, is ze onder meer ongezonder gaan eten.
Daarnaast heeft Josefina – zeker het afgelopen jaar – het nodige te verwerken gehad. "Ik was bang voor corona en heb ook een hoge bloeddruk gekregen. Daarvoor heb ik medicijnen gekregen. En toen werd ik dikker en dikker." Josefina maakt zich ook druk om haar zus, die 130 kilo weegt. "Ik zie dat zij daar heel verdrietig door is. Zij is eigenlijk een beetje mijn motivatie, want ik wil niet net zoveel gaan wegen als zij. Daarvoor houd ik te veel van mijn lichaam."
Verder is Josefina dit jaar haar beste vriendin en maatje verloren. "Ik heb toen een tijdje bij een psycholoog gelopen, maar dat heeft niet het effect gehad dat ik voor ogen had. Daar ben ik dus mee gestopt."

Stress en piekeren

Derek de Beurs, in 2008 cum laude afgestudeerd in de klinische psychologie en momenteel werkzaam als hoofd Epidemiologie, Data, Evaluatie en Monitoring bij het Trimbos Instituut, vertelt dat we niet kunnen overleven zónder stress. Het is namelijk een alarmsysteem dat je waarschuwt voor gevaar. Maar je lichaam is er niet op gebouwd als dat systeem continu aanstaat en dát gevaar ligt wel op de loer in de steeds complexer wordende maatschappij. De hormonen die daarbij vrijkomen zijn slecht voor je bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Daarnaast stelt hij dat een aantal psychische problemen (zoals stress, piekeren, eenzaamheid, slaapproblemen) elkaar versterken. Daardoor kom je in een soort ‘loop’ terecht. "Hierdoor is het lastig te achterhalen waar het probleem echt vandaan komt."

Hulp

Als je wilt weten hoe je mentaal fit kunt blijven of hoe je problemen (zoals angst, eenzaamheid, piekeren, slaapproblemen en stress) kunt aanpakken, kun je terecht op Mentaal Vitaal. Deze website van het Trimbos Instituut geeft betrouwbare informatie en adviezen over mentale gezondheid, gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap.
De website Snelbeterinjevel.nl biedt drie gratis onlinetrainingen aan om zelfstandig te werken aan slaap-, pieker- of stressklachten. Ook deze website is van het Trimbos Instituut.
De Beurs raadt ook aan om er met je naasten over te praten en je zorgen met hen te delen. Of door zelf (bijv. in een schriftje) op te schrijven waarover je piekert en waarom je dat doet. "En mocht je er met de online tools niet uitkomen, ga dan naar de huisarts. Die kan laagdrempelig met je meedenken. En kijken of je het zelf kunt doen of dat je wellicht (psychische) hulp nodig hebt."

Meedoen met Kassa’s Leefstijlprogramma?

Natuurlijk kan ook jij gaan werken aan een gezondere leefstijl. Op onze site plaatsen we de komende maanden in het dossier Kassa’s Leefstijlprogramma wekelijks artikelen, video’s met voeding- en beweegtips en vlogs van onze deelnemers.
Daarnaast is er de besloten Facebook-groep ‘Kassa: op weg naar een gezondere leefstijl!’. Hier plaatsen we dezelfde content, maar kun je ook ervaringen, tips, filmpjes en recepten delen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!