Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa’s Leefstijlprogramma: Regelmaat in je eetpatroon

16-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1004 keer bekeken
  •  
In de uitzending van 9 januari zijn we van start gegaan met Kassa’s Leefstijlprogramma, aangezien net iets meer dan de helft van de Nederlanders te maken heeft met overgewicht.
We volgen negen Kassa-kijkers, die gezamenlijk een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) aangaan. In dit GLI-traject, dat twee jaar duurt, gaan de deelnemers de uitdaging aan om te werken aan een gezondere leefstijl. Daarbij staat niet alleen afvallen en bewegen centraal, maar wordt er ook gekeken naar onderliggende oorzaken van een mindere gezondheid, zoals slaaptekort, stress en medicijngebruik.  

Bloemist Ron (58)

Een van de deelnemers is de 58-jarige bloemist Ron uit Den Haag. Hij maakt lange dagen in zijn bloemenstal waarbij hij veel beweegt, maar door het harde werken schiet het er overdag nogal eens bij in om te eten. “Het zou lekker zijn als ik gewoon even een bammetje kan pakken. Even zitten, even wat eten. Maar dat kan niet, het blijft maar doorgaan.”
En dan realiseert Ron zich vaak om 16.00 uur dat hij nog niets gegeten heeft. “En dan haal je een patatje of snel een broodje döner. En het komt ook weleens voor dat mijn laatste eetmoment om 11.00 uur is en ik dan thuis pas om 19.00 uur weer iets eet. Maar dan zit er geen stop meer op, dan blijf je je volgooien.”

Regelmaat in eetpatroon

Kathleen Paal, diëtist en leefstijlcoach in Rotterdam, zegt dat het belangrijk is om te werken aan een regelmatig eetpatroon. “Je lichaam is eigenlijk een ouderwetse kachel. Je moet er blokken in blijven gooien, om het vuur brandend te houden. Wat mij betreft is het ontbijt het belangrijkste eetmoment, omdat daardoor je verbranding en stofwisseling op gang komt.” Haar advies is om te ontbijten met brood, crackers, yoghurt of fruit. “En pak dan producten die zo onbewerkt mogelijk zijn. En het liefst volkoren producten.”
Om regelmaat te creëren in je eetpatroon, zou je volgens Paal drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes moeten hanteren. “Die tussendoortjes zijn om de verbranding op gang te houden. Als je je concentratie een beetje begint te verliezen of duizelig wordt, pak dan een dicht (!) handje ongebrande noten of wat fruit. Dat helpt je om je eetlust in bedwang te houden.”

Als je niet regelmatig eet, schiet je lichaam in de reservestand. Kathleen heeft een paar tips:
- Plaats meldingen in je telefoon. Als het alarm afgaat, weet je dat je weer even iets moet eten;
- Zorg dat je altijd iets voor handen hebt (anders ga je snaaien);
- Bereid thuis maaltijden voor die je mee kunt nemen naar je werk (meal preppen);
- Gebruik een app waarin je je voeding kunt bijhouden. Dan wordt heel erg inzichtelijk wát je binnenkrijgt. En of wat je binnenkrijgt, ook gezond is;
- Stel de mensen om je heen op de hoogte. Dan kunnen zij je erop attenderen. Je kunt natuurlijk ook afspreken om het samen te doen.

Adviezen

In de studio van Kassa bespreekt Kathleen de nodige gezonde en ongezonde producten. Ze baseert zich daarbij op de Richtlijn Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Het algemeen voedingsadvies waar het Partnerschap Overgewicht op aanstuurt in hun Zorgmodule Voeding, is eveneens gebaseerd op dezelfde richtlijn.

Meedoen?

Natuurlijk kan ook jij gaan werken aan een gezondere leefstijl. Op onze site plaatsen we de komende maanden in het dossier Kassa’s Leefstijlprogramma wekelijks artikelen, video’s met voeding- en beweegtips en vlogs van onze deelnemers.

Daarnaast is er de besloten Facebook-groep ‘Kassa: op weg naar een gezondere leefstijl!’. Hier plaatsen we dezelfde content, maar kun je ook ervaringen, tips, filmpjes en recepten delen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!