Kassa

Kassa's Boodschappenmandje: supermarktprijzen met 21% omhoog

12-09-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
74598 keer bekeken
  •  

De prijzen van de goedkoopste producten in de supermarkten zijn in ruim drie jaar met 21% gestegen. Dat blijkt uit Kassa’s Boodschappenmandje, een steekproef waarin bij 6 supermarkten wordt gezocht naar de goedkoopste variant van 26 alledaagse producten zoals jam, thee, aardappelen en wasmiddel. Bij Jumbo ging de totaalprijs voor het mandje met maar liefst 29% omhoog. Voor de producten ben je het minste kwijt bij Dirk, maar ook daar stegen nog steeds met 18%. Voor mensen die al krap zetten, wordt het door de enorme inflatie steeds moeilijker om nog boodschappen te doen. 

Het was april 2019 dat Kassa voor het laatst met het lijstje met 26 producten de supermarkten langsging. Het waren andere tijden, van Corona had nog niemand gehoord en in Oekraïne was wel wat aan de hand, maar van een impact op consumentenprijzen zoals nu was geen sprake. De wereld ziet er inmiddels heel anders uit: sinds het Centraal Bureau voor Statistiek in 1963 begon met het meten van de inflatie in Nederland was deze nog nooit zo hoog als nu. In augustus stegen de prijzen met maar liefst 12 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Voor Kassa reden om met het Boodschappenmandje een traditie in ere te herstellen.  

Tijdens het onderzoek kiest Kassa de goedkoopste variant van 26 alledaagse producten die in een vestiging van de Albert Heijn, Aldi, Dirk, Jumbo Lidl en Plus. Van iedere supermarkt bezoeken we daarvoor 1 vestiging, dit jaar in de regio Salland. Het gaat dus om een vergelijking puur op prijs, kwaliteit speelt geen rol.

Uitslag Kassa’s Boodschappenmandje

Net als in 2019 is Kassa’s Boodschappenmandje het goedkoopst bij Dirk. De supermarkt wist met een prijstijging van 18% net als Albert Heijn (17%) en Lidl (14%) de prijsstijging nog enigszins beperkt te houden. Zeker bij Jumbo zijn consumenten fors meer kwijt voor Kassa’s Boodschappenmandje met een stijging van maar liefst 29%. 

Overzicht boodschappenmandje

Ben je benieuwd naar de spelregels, de volledige bonnetjes en de reactie van de supermarkten? Deze zijn onderaan het artikel te vinden. 

In een reactie heeft Aldi kritiek op de opzet van Kassa’s Boodschappenmandje. Volgens de supermarkt is de steekproef met 26 producten te beperkt en gaat het om een momentopname terwijl er bijna dagelijks grote prijsschommelingen zijn. Maar het steekt het bedrijf vooral dat er puur naar prijs wordt gekeken en niet naar kwaliteit.  

Volgens supermarktdeskundige Paul Moers is Kassa’s Boodschappenmandje inderdaad puur een prijsvergelijking. De 26 producten in het mandje zijn volgens hem hardlopers, producten die consumenten dagelijks gebruiken. De resultaten geven een beeld van de onderkant van de markt. Voor veel consumenten is prijs een belangrijke component in de overweging voor een supermarkt te kiezen, zeker nu. Moers stelt dat maar liefst een derde van de klanten nu aan het kijken is of ze voor een andere vaste supermarkt gaan kiezen, vanwege de krappe portemonnee.

Prijsstijgingen vooral door hogere inkoopprijzen aldus supermarkten 

Supermarkten wijten de stijgende kosten aan hogere inkoopprijzen. Die zouden echter niet altijd op het bordje van de consument terecht komen. Jumbo stelt in een reactie dat de stijgingen van daardoor deels ten koste van de winstmarge gaan. Dirk laat weten geen tv-reclames meer uit te zenden om de prijzen van producten laag te houden. Recent verlaagde de supermarkt 200 producten in prijs. Aldi claimt dat de 22% prijsstijging die Kassa constateert bij het Boodschappenmandje niet representatief is voor het gehele assortiment van de discounter. Wel erkent Aldi dat er prijsstijgingen zijn, die zijn nodig omdat het oneerlijk zou zijn om de hogere kosten enkel op leveranciers te behalen. Over de eigen bedrijfsresultaten weigert de supermarkt in haar reactie iets te zeggen.  

Kassa schreef meer over dit onderwerp:

Opzet Boodschappenmandje 

Voor Kassa’s Boodschappenmandje gaat Kassa op zoek naar de goedkoopste variant van 26 vooraf vastgestelde basisproducten. De precieze regels kunt u hier nog eens nalezen.  

Bij de selectie voor de locaties van de supermarkten is vooral rekening gehouden met de Jumbo, de keten blijkt per locatie verschillende prijzen te hanteren. Dat blijkt onder meer uit onderzoek van de Consumentenbond. De supermarkt houdt volgens dat onderzoek rekening met de concurrentie. Is er veel concurrentie, dan zijn de prijzen lager. Kassa koos voor een locatie van Jumbo waar de keten volgens de Consumentenbond hoge prijzen hanteert. Uit online-onderzoek van Kassa zelf, blijkt de locatie van Jumbo waar de prijzen door Kassa zijn gecontroleerd representatief te zijn voor het boodschappenmandje. Bij bijna 60% van de Jumbo’s in Nederland betaal je voor het boodschappenmandje hetzelfde als bij de locatie die we bezochten in Salland.  

Ook bij Plus kan het mandje bij verschillende locaties anders geprijsd zijn. Maar daarbij blijkt uit online-onderzoek van Kassa dat het verschil ontstaat doordat niet alle goedkope varianten van producten in iedere vestiging verkrijgbaar zijn. Als de locatie die wij bezochten wel Holger Pils in het assortiment had gehad, was het totaalbedrag voor Plus in de eindafrekening wat lager geweest. 

De volledige reacties van de supermarkten lees je hieronder (.pdf)

De volledige boodschappenlijstjes kun je hieronder bekijken (.pdf)

De spelregels kun je hieronder bekijken (.pdf)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Truddy
Truddy10 jan. 2023 - 9:43

Ik zou toch graag willen weten waar de prijsstijging nou precies in zit! Bv de raak limonade syroop van €1.29 begin vorig jaar, naar €1,59 halverwege het jaar naar nu€1,95!!! Als ik bv mijn kaas haal van Beemster is dit van€2,59 naar €2,79 gegaan. Het lijkt nu gewoon een soort willekeur van fabrikanten en/of supermarkten. Zo voelt het, omdat ik het niet begrijp.

rgwrgw
rgwrgw28 sep. 2022 - 15:02

als je over A-merk producten praat, kun je weliswaar prettig vergelijken, makkelijk en eerlijk, maar wat als je nu normaliter vooral de B-merken koopt? Want die zijn vaak veel goedkoper en zijn vaak ook prima. Denk aan zoiets als pindakaas. Zeer grote verschillen, ook qua soorten. Dus vraag ik mij af hoe zinvol zo een vergelijking is. Doe eens iets als het eten voor een gezin van 3 a 4 personen, redelijk gezond maar ook zo voordelig mogelijk eten, seizoens groenten en fruit kiezen. Daar kun je aardige voorbeelden uit de praktijk mee maken. Check it out, don't do it vaud. 😂

DalaLuz
DalaLuz27 sep. 2022 - 5:55

Hoezo geen verse groenten?

tontoos
tontoos15 sep. 2022 - 8:22

Die dure reklames, wat kost het, en niet vergeten de sponsoring zeker die van Jumbo Dure jongens als Verstappen, de wielerploeg etc. die moet worden doorberekend en dan worden de prijzen hoger, het zal wat minder kunnen.

clearmaker
clearmaker14 sep. 2022 - 22:21

Ik vind het zogenaamde boodschappenmandje óók mank gaan. Een vergelijk zou alleen moeten gaan bij producten die overal hetzelfde zijn en producten die bijvoorbeeld momenteel door mensen die in de bijstand zitten, die kopen momenteel nauwelijks toetjes die behalve in kwaliteit en hoeveelheid enorm verschillen. Wat mij b.v. opgevallen is in alle winkels (ook aldi & Lidl) die calvé mayonaise verkopen ... de prijs van een pot van 650 ml steeg bijna wekelijks tot zelfs € 2,69 Blijkbaar kochten klanten toen andere goedkopere merken want ineens kon de prijs van deze fabrikant weer terug naar 2,19 en vreemd genoeg de pot van hetzelfde merk met 500 ml inhoud kostte € 2,09 ???? Enigste artikelen die redelijk vergelijkbaar zijn voor een boodschappenmandje zijn b.v. aardappelen, groenten en fruit, en géén eigen merken waarin enorm veel kwaliteit verschilt, pot/blik groenten van eigen merken kun je qua kwaliteit ook niet vergelijken, maar minima kopen geen HAK waar de hoofdprijs voor betaald moet worden, dus het boodschappenmandje van Kassa gaat mank. Hetzelfde en dan spring ik bewust van de hak op de tak ..... de inflatie over het algemeen, want daar wil Kassa toch dat boodschappenmandje mee vergelijken. Inflatie voor de rijken in onze samenleving ziet er heel anders uit in percentage gerekend dan inflatie voor de armsten terug berekent naar inkomen. Levensonderhoud voor de minima die zich geen fles wijn kunnen veroorloven die niet duurder is is geen vergelijk en dan doel ik op het CPB!

1 Reactie
clearmaker
clearmaker14 sep. 2022 - 23:00

In navolging op mijn eigen text hierboven Ik kan nog steeds alles bekostigen, ik koop dan ook regelmatig als mooi voorbeeld qua kwaliteit, blikjes manderijnen. Normaal bij de Lidl vanwege de prijs maar tevens de kwaliteit ... laatst kocht ik blikjes manderijnen bij AH omdat ze in de reclame waren en dus goedkoper op dat moment dan bij de Lidl ... helaas, AH manderijntjes in blik met doorgaans vaak pitjes, en erger .... hele stukken schil erin wat ik bij de blikjes manderijntjes van Lidl nog nooit gehad heb. Hetzelfde gold voor blikken fruitcocktail, bij Lidl normaal een stuk goedkoper en vrijwel altijd zelfde kwaliteit, AH in de reclame 1 + 1 gratis , over het algemeen hard fruit, dus blijkbaar nog onrijp fruit erin, en stukjes perzik met nog stukjes pit eraan Aardappels welke ik voorgaand genoemd heb, iets kruimig .... bij ALLE winkels de zogenaamde nieuwe oogst, AH, PLUS, COOP JUMBO, Jan Linders, winkels die in mijn stad voorhanden zijn, schreeuwend duur, in de reclame doorgaans meer dan € 1,00 per kg. Lidl op dit moment 10 Kg zak voor € 4,99 !!! Aldi helaas vaak als ze minder dan € 1,00/kg kosten van slechtere kwaliteit, veel beschadigde aardappels in de zakken. Vlees: jammer dan, kipfilet normaal tot € 16,00 per kg, althans bij afprijzingen in reclame van/voor en dan € 11,00/kg durven vragen Hoe is het mogelijk dat de kipfilet ingepakt met NL-merkteken in Duitsland hooguit € 8,99 kost, in reclame zelfs onder de € 6,00 ? Zelfde soort verpakkingen maar meer vervoerkosten?

timmerman1965
timmerman196514 sep. 2022 - 17:00

waarom wordt er in dit artikel met geen woord gerept over de vomar ? die is goedkoper en veel beter dan dirk , en jumbo is gewoon een dure supermarkt . misschien ligt het aan mij, maar ik vind de prijsstijgingen in de supermarkt alles bij elkaar nog steeds wel meevallen sommige dingen zijn idd fors duurder geworden , maar wij hebben in nederland het probleem dat we jaren lang veel te weinig voor onze boodschappen hebben betaald

aeverhoog
aeverhoog14 sep. 2022 - 12:08

Het maakt helemaal niet uit of dit noodzakelijke boodschappen zijn of niet. Het gaat om een prijsvergelijk dat al jaren met dezelfde producten gebeurd.

dtcschouten
dtcschouten14 sep. 2022 - 11:02

Deze prijsvergelijking slaat nergens op. Gaat boodschappen testen die in onze dagelijkse levensbehoefte voorziet dan ziet het lijstje er gegarandeerd heel anders uit. D. Schouten.

Bentley2016
Bentley201614 sep. 2022 - 10:56

Beste kassa, dit is appels met peren vergelijken! Belangrijk is ook kwaliteit en leverbaarheid. Ik koop wel eens gele room toetjes bij Aldi deze zijn echt smakelijk, de meeste supers hebben wel een dergelijk vergelijkbaar product o.a. Lidl maar deze zijn verre van smakelijk het product is waterig en smakeloos. Dieet margarine kocht ik altijd bij LIdl omdat de "gezonde" variant bij Lidl net wat betere verhoudingen omega had dan b.v. Aldi helaas is de boter bij Lidl al maanden niet leverbaar. Aldi heeft heel vaak producten die bij de consumentenbond als beste uit de test komen en kwaliteit kent een prijs. Ook b.v. de cola van Aldi, ik ben geen echte cola drinker maar de goedkope cola van Aldi is veel smakelijker dan van AH of Lidl. Prijsvergelijken is mooi en interessant maar vergeet kwaliteit niet want daar is veel te winnen. Als je iets 2 maal moet wassen omdat het wasmiddel niet schoon wast ben je per definitie duurder uit. Dit mag ook op T.V. en in de media wel vermeld worden want dit is niet eerlijk!!!

Ton Voorn
Ton Voorn14 sep. 2022 - 10:44

Vrij veel producten in het boodschappenlijstje zijn niet gangbaar voor een gemiddeld boodschappenlijstje. Zoals bijvoorbeeld volkorenbrood. boter broodbeleg fruit en koekjes. Groet Ton Voorn

skybird
skybird14 sep. 2022 - 10:09

Meer dan schandalig. Die supermarkten hebben enorme winsten gemaakt tijdens de coronatijd. Ze mochten als enige winkels open zijn en nu als dank woekerprijzen vragen voor al hun producten. Ze moesten zich kapotschamen!

borg queen
borg queen14 sep. 2022 - 9:49

Wat mij opvalt is, dat er producten op de lijstjes staan die niet tot de eerste levensbehoeften horen, zoals zoet broodbeleg ,snoep, chips, alcohol en frisdrank. Dat zijn luxe extraatjes, slecht voor de gezondheid en wat mensen niet nodig hebben om te kunnen leven.. Net als suiker trouwens.

hcvandepas@gmail.com
hcvandepas@gmail.com14 sep. 2022 - 9:30

En maar 'leuk' boodschappen doen bij Jumbo!

StagelopenbijKASSA
StagelopenbijKASSA13 sep. 2022 - 10:54

Voor dit "onderzoek" van kassa zou je bij je afstudeerstage een jaartje over mogen doen. Durven spreken over "basisproducten" die mensen ECHT nodig hebben en dan stroopwafels, Engels drop, paprikachips, cola, chocoladereep hazelnoot, wijn en bier op het lijstje te zetten. Ruim 20% ongezonde rommel. Dan nog 2 kilo perssinaasappelen, maar ook nog 1,5 liter sinaasappelsap? En dan nog zo'n pepernoot in het programma hebben dit onderzoek als heilig ziet en een oproep doet de prijzen van dit lijstje omlaag te doen en dan denken de aarde te redden...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!