Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa Test: Welke kant-en-klare American pancake uit de supermarkt is het lekkerst?

Gisteren
leestijd 3 minuten
2505 keer bekeken

Ze zijn luchtig, dik en perfect voor een kerstontbijt of -lunch: American pancakes. Maar welke kant-en-klare variant uit de supermarkt komt het dichtst bij de originele Amerikaanse pannenkoek? Onze ervaren pancakejury test zes verschillende soorten kant-en-klare pancakes om erachter te komen welke jij dit jaar het beste op tafel kunt zetten. Hou je vast: slechts een American pancake krijgt een voldoende.

Zelf aan de slag in de keuken? Onderaan deze pagina vind je een recept voor American pancakes!

Dit zijn de American pancakes uit de test

We nemen zes soorten American pancakes onder de loep, verkrijgbaar bij verschillende supermarkten.

Albert Heijn - American Pancakes naturel – 2,19 euro voor 6 stuks (300 gram).

Jumbo - American Pancakes naturel – 1,89 euro voor 4 stuks (160 gram).

Jan - American Pancakes naturel – diverse supermarkten – 2,55 euro voor 6 stuks (300 gram).

Plus - American Pancakes – 1,89 euro voor 4 stuks (160 gram).

Beauvoords Bakhuis - American Pancakes – 3,69 euro voor 6 stuks (240 gram) bij online super Crisp.

Lidl - American Pancakes naturel – 1,99 euro voor 6 stuks (300 gram).

Wie zitten er in het testpanel?

Het testpanel bestaat uit vier kenners met een brede pancake-ervaring. Caroline Versluis weet als eigenaresse van restaurant Pancake District precies waar een goede pancake aan moet voldoen. Bas van Zoggel won de prijs Lekkerste Pannenkoek 2025. Aniek Keijsers schreef het boek Pannenkoek & Co, met recepten van pancakes van over de hele wereld. Tot slot Beck Delude, geboren in de VS, weet als geen ander hoe een échte American pancake moet smaken.

Werkwijze van de test

De test bestond uit zes rondes. In iedere ronde kregen de juryleden allemaal dezelfde pancake om te proeven, zodat ze samen konden bespreken wat ze ervan vonden. Iedere soort werd verwarmd in de oven volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Waarop beoordeelt de jury de American pancakes?

De jury let op verschillende aspecten, zoals uiterlijk, geur, textuur, smaak en overige opvallende kenmerken. De beoordeling is gebaseerd op de persoonlijke smaak van de vier juryleden, die elk een score geven op een schaal van 1 tot 10. Het gewogen gemiddelde van deze scores bepaalt de einduitslag.

De uitslag – veel dikke onvoldoendes, één krappe voldoende

Na het proeven en beoordelen van de zes verschillende pancakes op belangrijke onderdelen en algehele beleving, is de uitslag als volgt:

6. Beauvoords Bakhuis (gekocht bij Crisp) – cijfer 1,6
Helaas eindigen de Beauvoords Bakhuis American pancakes, gekocht bij online supermarkt Crisp, onderaan met een teleurstellende 1,6 als cijfer. De jury vond deze pancake plakkerig en rauw smaken, alsof je het deeg aan het eten was. Volgens het panel had het niets met pancakes te maken!

5. Jumbo - American Pancakes naturel – 2,5
Met een score van 2,5 komt Jumbo op de een na laatste plek. Ook deze American pancake was volgens het panel plakkerig, alsof je deeg at. Deze variant werd wel iets zoeter beoordeeld dan de Crisp Pancake.

4. Plus - American Pancakes – 2,6
De American pancakes van het huismerk van supermarkt Plus scoorden met een 2,6 nauwelijks beter dan die van Jumbo. In de beoordelingsformulieren hadden de juryleden weinig goeds te zeggen. Zo werd de pancake omschreven als niet luchtig, muf en plakkerig. “Smells like playdough”, schreef Beck zelfs (“Het ruikt naar klei…”).

3. Albert Heijn - American Pancakes naturel – 4,2
Ook de pancakes van het eigen merk van Albert Heijn, op plek drie, behaalden een onvoldoende. Volgens jurylid Aniek rook de pancake chemisch en was die droog. Bas vond deze American pancake stug en droog. Beck en Caroline vergeleken ‘m met cake: “Maar dan cake die heel erg droog is”, aldus Caroline.

2. Lidl - American Pancakes naturel – 5
Je zou verwachten dat een nummer twee wel een voldoende scoort in een test, maar helaas... Ook de Lidl American Pancakes scoorden onvoldoende met een 5. Meerdere panelleden beschrijven deze als cake-achtig, zowel qua textuur als smaak. De pancake smaakte zoet, maar was droog en rook niet aangenaam.

TESTWINNAAR

1. Jan (algemeen verkrijgbaar) - American Pancakes naturel – 5,9
En de winnaar, met de eerste voldoende: American Pancakes van het merk Jan met een 5,9 als eindcijfer.

Deze American pancake werd door de jury als smaakvoller dan de rest beoordeeld. Niet te zoet en geen vieze nasmaak, schreef Caroline als beoordeling. Jurylid Beck vond deze pancake: “Niet ze zoet en niet te droog.” Bas vond de pancake iets meer cake-achtig en een beetje zoet. Jurylid Aniek tot besluit vond de smaak redelijk, maar wel wat droog.

Zelf aan de slag?

Recept voor American pancakes van Aniek Keijsers

Pancakerecept van Aniek Keijsers 

Met meer onvoldoendes dan voldoendes wil je misschien toch liever je eigen pancakes bakken. Wil je de perfecte American pancake maken? Volg dan het recept van receptontwikkelaar Aniek Keijsers hieronder:

Ingrediënten:
360 ml volle melk
60 ml natuurazijn
260 gram bloem
50 gram kristalsuiker
2 theelepel bakpoeder
1 theelepel baking soda
1 theelepel zout
2 eieren
60 gram boter, gesmolten
Ahornsiroop

Bereiding:
Meng de melk en azijn in een kom en laat 5 minuten staan. Meng de bloem, kristalsuiker, bakpoeder, baking soda en het zout in een kom. Voeg de eieren en boter toe aan het melkmengsel en roer goed door elkaar. Meng beetje bij beetje het natte mengsel bij het droge mengsel met een garde, zodat er geen klontjes ontstaan. Verwarm een skillet (gietijzeren pannenkoekenpan) of koekenpan op middelhoog vuur. Schep een flinke eetlepel beslag in de pan. Bak aan beide zijden 2 tot 3 minuten, tot ze goudbruin zijn. Serveer met ahornsiroop.

Of...

Meng de melk en azijn in een kom en laat 5 minuten staan. Meng de bloem, kristalsuiker, bakpoeder, baking soda en het zout in een kom.Voeg de eieren en boter toe aan het melkmengsel en roer goed door elkaar. Meng beetje bij beetje het natte mengsel bij het droge mengsel met een garde, zodat er geen klontjes ontstaan. Verwarm een skillet of koekenpan op middelhoog vuur. Schep een flinke eetlepel beslag in de pan. Bak aan beide zijden 2 tot 3 minuten, tot ze goudbruin zijn. Serveer met ahornsiroop. 

Extra tip van Aniek: 
Wil je de pancake nog wat hoger maken? Voeg dan 50 gram extra bloem toe. Zo wordt de pancake dikker en hoger.

De recepten van de pannenkoeken uit andere landen zijn te vinden in het boek Pannenkoek & co van Aniek Keijsers.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Al 100 jaar voor