Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kassa geeft ‘de werkende armen’ een gezicht in het nieuwe seizoen

  •  
11-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1898 keer bekeken
  •  
amber #ikredhetnietmeer 1127

Vanaf zaterdag 14 januari zie je Kassa weer iedere week om 19.15 uur, voortaan op NPO2! De komende weken onderzoeken wij hoe het kan dat steeds meer mensen die werken, tóch niet rond kunnen komen.

Want naar schatting 830.000 mensen leven anno 2023 onder de armoedegrens, waarvan 220.000 kinderen. Het kabinet komt met een reeks maatregelen om de koopkracht te ondersteunen. Maar is dat genoeg? 

Onzichtbare groep 'werkende armen' loopt toeslagen mis

Per 1 januari zijn de uitkeringen en het minimumloon met 10.5 procent omhooggegaan. Mensen met een uitkering kunnen aanspraak maken op toeslagen en energiebonussen. Toch is er een steeds grotere groep mensen die het niet redt en die niet in zicht van de overheid is omdat ze een inkomen hebben dat net boven het bestaansminimum ligt. Zij komen daardoor niet in aanmerking komen voor toeslagen of bonussen.

Deze groep, de werkende armen, is een onzichtbare groep. Kassa onderzoekt de komende uitzendingen hoe het kan dat steeds meer mensen die werken, tóch niet rond kunnen komen. 

Chauffeur Marga komt niet meer rond

In de eerste uitzending van Kassa op 14 januari komt Marga Hubers aan het woord. Zij werkt als chauffeur voor mensen die speciaal vervoer nodig hebben. Marga werkt 32 uur per week en komt van haar salaris niet meer rond. De werkende armen dreigen tussen wal en schip te vallen omdat ze niet in aanmerking komen voor de toeslagen. Daardoor verliezen ze te veel geld.

Vakbond FNV strijdt voor het verhogen van de CAO-lonen. Te gast is FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha: "FNV vindt dat iedereen in Nederland een leefbaar inkomen verdient. Het is van de zotte dat in een rijk land als Nederland, waar de bedrijfswinsten hoog zijn, zoveel mensen in armoede leven. De inflatiecrisis doet daar een flinke schep bovenop en de gewone mensen betalen weer de rekening. Iedereen heeft het recht om te leven in plaats van te overleven. Werkgevers en de politiek doen daar echter veel te weinig voor." 

#IkRedHetNietMeer: Armoede kreeg een gezicht

Armoede was hét onderwerp van 2022. Door de inflatie en hoge energierekeningen kwamen steeds meer mensen in de knel. De overheid leek zich niet bewust van de steeds grotere problemen waar mensen in terecht kwamen. Afgelopen najaar lanceerde Kassa de 40 miljoen keer bekeken #IkRedHetNietMeer. Daarmee kregen de mensen die het financieel niet meer redden een gezicht. De hashtag werd trending topic en Kassa ontving honderden schrijnende reacties. Deze verhalen werden gebundeld en aan het kabinet overhandigd.  

Presentator Amber Kortzorg: "Zorgverleners, postbezorgers, callcentermedewerkers, mensen in distributiecentra, winkelmedewerkers, kinderopvangpersoneel, schoonmakers: ze werken zich drie slagen in de rondte maar kunnen vaak nauwelijks rondkomen. Terwijl deze mensen ons land draaiende houden. Dat is onbestaanbaar. Kassa zal zich de komende tijd onvermoeibaar inzetten deze - en meer onderwerpen die door de inflatiecrisis aan het licht komen - te agenderen".

Kijk Kassa, vanaf zaterdag 14 januari iedere week om 19.15 uur bij BNNVARA op ons nieuwe thuiskanaal NPO 2!

Volg alle updates via Ikredhetnietmeer.bnnvara.nl en natuurlijk de Kassa-site.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

janmil
janmil15 jan. 2023 - 11:59

Ik heb jullie uitzending gezien van zaterdag avond en ik zit in dezelfde situatie. Ik werk in de zorg en ik wilde 16 -20 uur gaan werken omdat ik artrose heb in mijn handen wilde ik minder gaan werken maar dit gaat helaas niet want ik moet gewoon meer werken om rond te komen. Ik zit ook net boven de grens voor alle subsidies die je kan krijgen. Ik kan gewoon geen dure dingen kopen zoals een stuk kaas dit is voor mij veel te duur. De zorg wordt nog steeds onderbetaald ook al gaan de lonen omhoog is het nog niet genoeg om alles te bekostigen. Er zitten veel mensen van de zorg in de schulden en vele komen net aan rond terwijl we het hardst werken. Afgelopen 2 jaren met corona tijd is er veel druk op de zorg geweest. personeel die weggaan is omdat ze het niet meer aan kunnen waardoor de druk op de zorg nog groter wordt. Ik las ook al dat ouderen mensen thuis op de vloer gevonden worden en in het ziekenhuis belanden met onderkoeling. Kwetsbare ouderen doen de kachel lager zetten om te bezuinigen op de energie. Lijkt mij niet de bedoeling. Ik denk dat ze is in den Haag wakker geschud moeten worden. Dit kan niet.

JanVrhvn
JanVrhvn12 jan. 2023 - 21:24

Ik heb een probleem met de knvb. Mijn zoon speelde op een college in Amerika, door heimwee is hij terug gekomen en wil graag op hoog niveau voetballen maar de knvb laat dit niet toe. 19 jaar, ziek terug uit Amerika en mag niet voetballen op hoog niveau. Hoe vervelend kan een knvb zijn? Wij weten niet meer hoe we de knvb kunnen overtuigen dat hij gewoon graag wil voetballen. Help