Woningen die als bouwpakket uit de fabriek komen en alleen maar op locatie in elkaar moeten worden geschroefd, ook wel prefabbouw genoemd, heeft minder voordelen dan gedacht, stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een rapport. Slechts in 15 procent van de nieuwbouwprojecten zijn er voordelen voor deze methode ten opzichte van normale bouw.
Bij zogeheten industrieel bouwen worden delen van woningen of soms zelfs vrijwel gehele woningen in de fabriek in elkaar gezet. Dat kan door middel van machines, maar ook door bouwers die in een fabriekshal in controleerbare omstandigheden werken of een combinatie van de twee. De arbeidskosten kunnen daardoor tot een derde lager liggen. Ook zou de bouwtijd van woningen tot een jaar kunnen worden verkort.
Maar op de totale ontwikkeltijd van een project scheelt dat maar weinig, stelt het EIB. De doorlooptijd is nu namelijk zo'n tien jaar die opgaat aan ontwerp, planning, vergunningsaanvragen en de bouw zelf.
Bovendien geeft het ontwerpers weinig vrijheid omdat er een beperkt aantal mogelijkheden kan worden gemaakt om kosten te besparen, aldus het instituut. "De woonvoorkeuren van toekomstige bewoners of de stedenbouwkundige eisen stellen vaak hogere eisen aan het ontwerp", stelt het EIB. Dat ziet vooral mogelijkheden voor projecten buiten steden, grote projecten van woningcorporaties en voor tijdelijke woningen.
Verder wijst het EIB erop dat tegenover de lagere kosten voor arbeid weer hogere kosten voor machines en de fabriekshuur staan. Ook zijn de kosten voor grondstoffen vergelijkbaar. Daardoor zijn prefabwoningen ten hoogste 8 procent goedkoper dan huizen die op de traditionele manier worden gebouwd.
En voor de arbeidsmarkt in de bouw scheelt industrieel bouwen dus ook maar weinig. Doordat maar een beperkt deel van de woningen geschikt is voor deze bouwmethode zijn er op een productie van 80.000 woningen maar 5500 voltijdsbanen minder nodig. Wel zijn bij volledig industriële bouw, waarbij de delen door machines worden gemaakt, geen bouwers nodig maar mensen die de machines kunnen bedienen. ANP
Thema's:
het probleem is niet dat we te weinig huizen hebben, w hebben huizen genoeg. Het probleem is dat er mensen teveel zijn en dat er dagelijks nieuwe gelukzoekers in Nederland aankomen om hier gratis te kunnen wonen. Nederland moet eens het voorbeeld van Denemarken volgen, daar krijgt niemand een status en zeker geen huis. (en dat werkt goed op de gelukzoekers, dan komen ze niet meer ) Nederland moet de woningen die we hebben gebruiken voor onze eigen mensen en niet voor de gelukzoekers met een status. (geef die allemaal maar de status retour veilig land van afkomst) We kunnen blijven bouwen en lossen zo nooit, nooit het woningprobleem op. Er komen veel en veel te veel gelukzoekers naar Nederland die hier een status krijgen. Dat is het probleem, er geen woningnood en hebben we huizen genoeg maar voor onze eigen kinderen en niet voor de gelukzoekers.
“Gelukszoekers” krijgen helemaal geen status. Uw betoog is echte onzin.
Één groep overal de schuld van geven. Waar kennen we dat ook al weer van...
Het gaat niet om de prijs, maar meer om de snelheid waarmee de woningnood bestreden kan worden.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!